KAMPOR – POLJE SJEĆANJA

Mesić i Kučan danas na Rabu

01.10.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Grad Rab, u suradnji s Udrugom antifašista Rab te mnogim drugim partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Italije, pokrenuo je projekt 'Kampor – polje sjećanja' kojim se namjerava osnovati Memorijalni centar Kampor kao muzej sjećanja i centar za razvoj kulture sjećanja u sklopu kojeg će se zalagati za demokraciju i za vrijednosti slobodnog, otvorenog društva

Projekt uključuje pet okruglih stolova, završnu konferenciju i radionicu, a u sklopu kojih na Rab danas stižu i bivši predsjednici Hrvatske i Slovenije, Stjepan Mesić i Milan Kučan, koji će zajedno s drugim uglednicima poput don Ivana Grubišića danas govoriti o stanju i razvoju demokracije.

Iako je povod za okupljanje strašna povijest fašističkog logora Kampor na Rabu, logora u kojem je umrlo preko 3.500 zatočenika Slovenaca, Hrvata i Židova (kroz logor je prošlo 15.000 osoba, a imao je najveću stopu smrtnosti od svih logora u Europi!), intencija organizatora jest donijeti zaključke koji bi pomogli osmisliti budući memorijalni i edukativni centar za razvoj demokracije i temeljnih europskih vrijednosti, zbog čega je ovaj projekt prepoznala i financira ga Europska unija u sklopu programa 'Europa za građane – Aktivno europsko sjećanje'.

Voditeljica projekta, Karmen Španjol-Bičanić, i spiritus movens inicijative, predsjednik Udruge antifašista Raba, prof. Ivo Barić, neumorni zaštitnik kako baštine ovoga prekrasnoga otoka, tako i povijesne istine strahota Drugoga svjetskoga rata koje su ga pogodile, ističu da je važno uzeti kao polaznu platformu zajedničku izjavu hrvatskog i talijanskog predsjednika, Ive Josipovića i Giorgia Napolitana, nedavno promovirane na susretu u Puli, prema kojoj treba nastaviti u izgradnji pomirenja, u imenovanju pravih zločinca i u iskazivanju dužnog pijeteta žrtvama svih nacionalnosti, pa tako i onih Talijana koji su stradali u osvetničkim akcijama nakon kapitulacije fašističke Italije.

Međutim, ta je fašistička Italija ostavila tako strašne rane na otoku Rabu, to jest kod onih koji su bili internirani u koncentracijski logor Kampor, da čudi što, prema ocijeni Ive Barića, možda i do 80 posto Rabljana uopće nije došlo posjetiti spomen-groblje i mauzolej na mjestu logora u Kamporu te kako mnogi hrvatski građani ne poznaju tu strašnu provijest!

O njoj se već dosta čulo na prvom okruglom stolu 'Filozofsko-sociološki aspekti totalitarnih režima', održanom jučer popodne u Hotelu Padova, kao i zahvaljujući potresnom dokumentarnom filmu Rasima Karalića 'Sjećanje na Kampor', epopeji o preživljavanju i o strahotama patnji i smrti te o najdubljim ljudskim osjećajima i privrženosti u najtežim trenucima života logoraša.

Danas su na redu okrugli stolovi 'Totalitarni režimi i koncentracijski logori', 'Međugeneracijski prijenos traume', već spomenuti 'Akademija demokracije' na kojem govore Mesić, Kučan, don Ivan Grubišić, prof. Damir Grubiša i prof. Mate Kapović te završni pod nazivom 'Temeljne europske vrijednosti: interkulturalizam, tolerancija i ljudska prva'. Skup završava sutra s konferencijom 'Kultura sjećanja', odnosno izvješćem o pripremama projekta Memorijalnog centra Kampor.