Hrvatska O DRAGULJIMA POJMA NEMA

Prka će svjedočiti na suđenju Zagorcu

Predsjednik Uprave Privredne banke Božo Prka bit će jedan od svjedoka obrane na suđenju umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, optuženome da je 2000. godine, odlazeći s dužnosti u MORH-u, odnio dvije torbe pune dragulja.

Njih mu je dao njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner, kao polog za 5 milijuna dolara koje mu je Zagorec isplatio za nabavu oružja. Iz Ureda PBZ-ove Uprave Business.hr-u je odgovoreno da će se 'Prka odazvati pozivu Županijskog suda u Zagrebu u sudskom postupku koji je otvoren za javnost jer je to njegova građanska dužnost, iako mu nije poznato pod kojim okolnostima bi mogao biti pozvan kao svjedok s obzirom da o navedenom slučaju nema nikakvih saznanja' .

Iduće ročište zakazano je za 8. prosinca, kada počinje dokazni postupak. Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak kaže da je Prku predložio kao svjedoka obrane kako bi bivši ministar financija svjedočio 'samo o tome na koji se način u Ministarstvu financija radilo pri kupnji oružja za obranu Hrvatske'.

Hodak je uvjeren da će Prkinim svjedočenjem o načinu rada u Ministarstvu financija dokazati da pet milijuna dolara nije moglo samo tako nestati pri kupnji oružja ni u uvjetima embarga na uvoz oružja u Hrvatsku, kao što u optužnici tvrdi zagrebačko županijsko državno odvjetništvo i svjedoci Hrvoje Petrač i bivša Zagorčeva tajnica Snježana Šiprak.

Zamjenica zagrebačkog državnog odvjetnika Gordana Haramina Hranilović usprotivila se Prkinu svjedočenju jer nije bio ministar financija u rujnu 1993. godine kad su razmijenjeni 5 milijuna dolara i dragulji. Unatoč tomu, predsjednik Sudskog vijeća Siniša Pleše prihvatio je Prku kao svjedoka obrane.

Odvjetnik Hodak kaže da je jednako kao Prku mogao za svjedoka predložiti i njegova prethodnika na toj funkciji Zorana Jakšića ili nasljednika Borislava Škegru. Tvrdi da Prku nije predložio zato što je kao prvi čovjek PBZ-a 2002. pretučen u batinaškom napadu koji dosad nije rasvijetljen.

Mediji su spekulirali da se iza napada na Prku stajali Hrvoje Petrač, Blaž Petrović, i njihovi partneri iz 'knežijske zločinačke organizacije' kako bi ga batinama 'uvjerili' da isplati potraživanja zbog kojih su se kao vlasnici AGM-a desetak godina sporili s PBZ-om. Nakon što je Prka prebijen, PBZ se nagodio s AGM-om. 

Prka je u intervjuu Nacionalu 2004. godine izjavio da pretpostavlja tko ga je napao: 'Od informacija koje su mi donosili ljudi s tog rubnog područja složio sam gotovo jasnu sliku o počiniteljima'. Istovremeno je Prka rekao i kako ne vjeruje da će 'policija pronaći počinitelje, niti ih pretjerano traži', ali da se napadačima ne želi osvetiti.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još