KARAMARKO NA DANU POLICIJE

Zamjeraju nam 'oni kojima tko zna gdje je domovina'

29.09.2011 u 22:27

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ocijenio je na večerašnjoj svečanoj akademiji u povodu Dana policije i njena zaštitnika sv. Mihovila da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala polučila rezultate samo zato jer je policija bila profesionalna i nije podlijegala pod političke pritiske

Pretpostavke za profesionalniji policijski rad, dodao je Karamarko, stvorio je, među ostalim, i novi Zakon o policiji koji je ova vlada donijela. 'Kriterij za napredovanje postali su stručnost, znanje i iskustvo', ustvrdio je Karamarko, podsjetivši da je na taj način MUP pomogao i u okončanju pregovora s EU.

'Ulazak u EU veliki je uspjeh ove vlade, kojim se vraćamo u svoje prirodne europske, a ne balkanske okvire', ustvrdio je Karamarko na svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.Ministar se prisjetio i prvih dana stvaranja hrvatske policije i države koje, kako je rekao, ne bi bilo bez vizionarstva prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Dodao je da državi ne treba zamjerati njezine dječje bolesti kako to u Hrvatskoj čine 'oni kojima tko zna gdje je domovina'.Ravnatelj policije Oliver Grbić prisjetio se 733 policajca poginula u Domovinskom ratu, ističući da 'spomen na njihovu zaustavljenu mladost treba biti poticaj u današnjem radu na pragu ulaska u EU'.

'Policiju je tada krasila predanost, etičnost i požrtvovnost, a to treba biti okvir iz kojega se nikada ne smije izaći', kazao je Grbić.Dodao je da je beskompromisnom borbom, posebno protiv korupcije i organiziranog kriminala, policija 'pokazala da ima snage izboriti pobjedu s tim pojavama i nečasnim pojedincima'.

Svečanoj akademiji u povodu Dana policije i njena zaštitnika nazočili su predsjednik i potpredsjednik Sabora Luka Bebić i Vladimir Šeks, izaslanik predsjednika Republike Saša Perković, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.