REŠETANJE OBERSNELA

'Lud, zbunjen, normalan' u vijećnici Grada Rijeke

29.09.2011 u 17:41

Bionic
Reading

Nakon što je USKOK jučer podignuo optužnicu protiv sedmero Riječana zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te protuzakonita posredovanja, među kojima su Biserka Gregorović i Željka Marković, a Lista za Rijeku podnijela USKOK-u kaznenu prijavu protiv Vojka Obersnela zbog nepravilnosti u nalazu Državne revizije, zahuktala se politička situacija u Rijeci pa se danas na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke vodila vrlo burna rasprava

'Hoćete li opet omogućiti Željki Marković da koristi godišnji odmor u Via Romi i hoće li to postati praksa u Gradu Rijeci?' pao je upit HDZ-ovke Čaljkušić Mance, na što ju je Obersnel upozorio da je pitanje neumjesno i istom mjerom uzvratio. 'Da li bi u travnju, kada se odlučuje o godišnjim odmorima trebali pitati USKOK imaju li namjeru nekoga pritvoriti pa da se promijeni plan godišnjih odmora. Ja se čudim da to vi niste predložili, jer vaših članova je već toliko pozatvarano da ste već mogli doći na tu ideju', odgovorio joj je.

Podsjetio je pritom na Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi po kojem je on postupio. Istaknuo je da je poništeno rješenje o suspenziji riječke državne inspektorice Biserke Gregorović, koju je suspendirao Državni inspektorat, a odlukom Službeničkog suda je vraćena na posao jer je utvrđeno da je suspenzija suprotna Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Dodao je da će, čim dobije službenu obavijest o pokretanju optužnice, ravnateljica Direkcije za poslovne objekte u Gradu Rijeci Željka Marković biti suspendirana do završetka procesa.

Na upit hoće li se i dalje samo pojedinim osobama omogućavati da dolaze do poslovnih objekata na samom Korzu po izrazito niskim cijenama, gradonačelnik je odgovorio da je promijenjena odluka da se nakon javnog natječaja licitacija provede čak i onda kada pristupi samo jedan zakupnik, a sve kako bi omogućili brže punjenje i rad u poslovnim prostorima u ovom vremenu krize.

HDZ-ovac Hrvoje Burić najčešće je izlazio za govornicu, zbog proračuna pozvao gradonačelnika na ostavku i više puta ga svojim kritikama uspio isprovocirati. Njemu i vijećnicima obraćao se s 'drugovi i drugarice', na što ga je Obersnel upozorio da 'nije njegov drug niti bi to želio biti', no kada je Burić nastavio s istim, predsjednica Vijeća Dorotea Pešić Bukovac rekla mu je da 'mu je njegova Jadranka drugarica', pa su opomenu zaradili i ona i ponovo Burić. 'Fali nam Izet Fazlinović pa da snimimo seriju 'Lud, zbunjen, normalan'', čulo se na užarenoj sjednici.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić počeo je zatim objašnjavati razloge podnošenja kaznene prijave USKOK-u protiv gradonačelnika, koja se temelji na izvještaju Državne revizije. 'Zakon je prekršen jer su se sredstva u iznosu od 34 milijuna kuna doista raspisivala nenamjenski, a utvrđene su i brojne nepravilnosti i propusti u vođenju knjiga, planiranju proračuna te financijskim operacijama koje su pogodovale bankama.

Osvrnuo se i na gradonačelnikova obrazloženja i kazao da se ona mogu podijeliti na dvije stavke: to rade svi ostali i ponestalo nam je prihoda u proračunu. 'To je po meni potpuno izvrtanje logike jer nije poanta u tome da svi to rade, već u tome da svi koji to rade nisu zakonski sankcionirani. Dakle, svi oni krše zakon, a ako imamo pravnu državu, onda bi trebale postojati neke sankcije za kršenje zakona', drži Švorinić.

Opravdanje – nestanak prihoda u proračunu – smatra još apsurdnijim. 'Što to znači da oni kojima je prošle godine povećan prirez, imaju pravo ne platiti komunalnu naknadu?' zapitao se.

Švorinić tvrdi da gradonačelnik Koprivnice koji upravlja zakonito ne zanemaruje zdravstvo, kulturu i socijalu, što bi se, kaže, prema izjavi Obersnela, zanemarilo da se drži do zakona.

'Ako ja kao građanin Rijeke plaćam komunalnu naknadu, taj novac ne postaje Obersnelov, on njime samo mora upravljati u skladu sa zakonom i nema osobe, osim ako se ona ne smatra izvan zakona, da taj moj novac smije upotrijebiti za svrhu koja nije određena namjenski. To bi trebala biti 'biblija' koje bi se trebalo držati u pravnoj državi', objašnjava Švorinić u razgovoru za tportal i dodaje da 'smo u situaciji da građani godinu dana pune gradsku kasicu prasicu, a onda dođe gradonačelnik, razbije ju i kupi si sladoled'.

Lista za Rijeku, zaključuje Švorinić, želi da se novcem građana Rijeke upravlja na zakonit način i sada očekuju da institucije obave svoj posao.