SERIJA RAZDORA

Branitelji zbog 'Bitke za Vukovar' dižu kaznenu prijavu

30.09.2011 u 07:59

Bionic
Reading

Vukovarski branitelji iz Kutine, Pule, Pazina i Zagreba predvođeni Dariom Markušem najavili su podizanje kaznene prijave protiv HRT-a zbog otkupa i emitiranja dokumentarno-igranog serijala 'Bitka za Vukovar'

Markuš tvrdi da je vrlo sumnjivo zašto je HRT otkupio serijal od tvrtke Onero koja nikad ništa slično nije radila iako je imao mogućnost otkupa zgotovljenog nastavka serijala 'Heroji Vukovara – Sajmište' iza kojeg stoji tvrtka Missart Dominika i Eduarda Galića.

Majetić bez komentara

U projektu 'Bitka za Vukovar' uz tvrtku Onero Stipe Majića radio je i hrvatski kralj sapunica Roman Majetić. Majetić je odbio komentirati bilo što vezano uz navedenu priču uz dodatak da je on u svemu bio tek manjinski partner te da je snimio 80 posto materijala. Do Majića, bivšeg vukovarskog branitelja, inače vlasnika kluba Boogaloo, nismo uspjeli doći. Njegova tvrtka Onero u fokus javnosti došla je nakon što ih je, u svibnju ove godine, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ružica Kovačević prozvala zbog višemilijunskog duga za najamninu i režije.

'Heroji Vukovara bili su iznimno gledani, čak gledaniji od Big Brothera. Uz to dva puta su reprizirani. Koliko smo upoznati Galić im je ponudio novih deset epizoda pod nazivom 'Sajmište' koje su bile završene, ali su ga na HRT-u odbili jer nisu imali interesa. Međutim, imali su interesa za isti sadržaj od tvrtke koja se snimanjem serija nikad nije bavila i kad ju je ponudila HRT-u imali su samo jednu epizodu, a ostatak im još nije gotov. Uz to u seriji se pojavljuju isti ljudi kao u Herojima. Radimo na skupljanju činjenica i kaznena prijava samo što nije podignuta', tvrdi Markuš i dodaje da se braniteljski prosvjed uskoro može očekivati na Prisavlju.

Na HRT-u ističu kako nikakva pogodovanja nije bilo, već da je prevladala kvaliteta, ali napominju i 'kako nije isključeno da se drugi dio 'Heroja Vukovara' u budućnosti nađe u njihovu programu'.

'Naprosto, presudila je kvaliteta. 'Bitka' nam se činila bolja od 'Heroja', a ključan je bio scenarij zbog kojeg smo se odlučili za 'Bitku'. Riječ je o zaokruženoj priči u deset nastavaka koja je kvalitetno napravljena', smatra urednik Dokumentarnog programa HRT-a Ninoslav Lovčević

Upitan zna li kolika je gledanost (4,6 posto op. a) novog serijala, Lovčević odgovara da ne zna, ali i dodaje kako uopće nema dvojbe da će što bude odmicao biti sve gledaniji.

Dominik Galić koji je s ocem, poznatim redateljem, snimio i nastavak uspješnog serijala vidno je, kaže, bio razočaran kad je shvatio da serija koja je bila iznimno gledana (12 posto) neće ugledati svjetlo dana na javnom RTV servisu.

'Bilo bi logično da nakon što je serijal bio iznimno gledan HRT otkupi i njegov nastavak. Ponudili smo u siječnju deset epizoda koje su bile gotove, ali nam je rečeno da za nj ne postoji programski interes. Treba dodati i da neko vrijeme uopće nismo imali komunikaciju, jer su na HRT-u stalno neke smjene i urednici se mijenjaju', ističe Galić i dodaje da mu je direktorica programa Hloverka Novak Srzić, kada je saznao da će ići 'Heroji', rekla 'da se ne čudi što mu serija ne ide jer on nema monopol na Vukovar'.

Na pitanje hoće li seriju ponuditi privatnim TV kućama, Galić kaže kako ta opcija nije isključena, ali smatra da bi trebala biti emitirana na HRT-u, jer je riječ o programu koji je namijenjen javnom servisu.