BIOGRAD NA MORU

Kakav je Vladin interes za izgradnju golf igrališta?

29.09.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Vlada je na zatvorenoj sjednici danas zaključila da Republika Hrvatska ima interes da se izgradi golf igralište u hotelskom naselju Biograd na Moru. Kakav je to interes, nisu pojasnili

Vlada je utvrdila interes Republike Hrvatske za izgradnju igrališta za golf 'Baštijunski brig' od 27 (18+9) rupa s pripadajućom infrastrukturom, prometnicama, parkiralištima, klupskom kućom i servisnom zgradom te građevinama ugostiteljsko-turističke namjene - vilama, apartmanima i hotelom u naselju Biograd na Moru

Protivnici golf terena u Biogradu na Moru upozoravaju već godinu dana na moguće probleme

Prije godinu dana, na konferenciji za novinare u organizaciji Savjeta za zaštitu okoliša SDPH i zadarskog SDP-a naglašeno je da izgradnja igrališta za golf s pripadajućim sadržajima 'Baštijunski brig' u Zadarskoj županiji nije projekt od javnog interesa ili državnog interesa Republike Hrvatske.

Rekli su da se radi o projektu koji je od partikularnog financijskog interesa investitora, te da se jasno vide sve slabosti Zakona o golf igralištima na koje je stranka upozoravala tijekom rasprava o prvoj i drugoj varijanti ovog štetnog i nepravednog zakona.

Naglašeno je kako SDP nipošto nije protiv golfa i golf igrališta, već protiv beskrupuloznog pogodovanja šačici investitora koji su u vrlo prijateljskim odnosima s vladajućim elitama na državnom i lokalnom nivou.

Da investitorima u golf igrališta i njihovim političkim pokroviteljima nije u interesu izgradnja golf igrališta kao dodatnih turističkih sadržaja, već jednostavno i jeftino preuzimanje atraktivnih zemljišta koja se koriste za enormnu izgradnju tzv. dodatnih sadržaja (čitaj: apartmana i smještajnih kapaciteta), zorno potvrđuje slučaj projekta 'Baštijunski brig'.

Renata Sabljar-Dračevac i Nikola Turčinov upozorili su da su materijal od gotovo 30 stranica za ovaj projekt dobili na samoj sjednici Županijske skupštine, što jasno ukazuje da se odluke na Skupštini donose forme radi. Ovim se projektom predviđa izgradnja čak 112 vila, 10 apartmanskih građevina i hotela, što ukupno daje 123 objekta, veličine veće od prosječnog sela, odnosno gotovo 140.000 m2, a na igralištu od 18 rupa dnevno može igrati maksimalno 100 igrača, što najjasnije govori o stvarnim namjerama investitora.

Osim što će se realizacijom ovog projekta građanima oteti vrijedno poljoprivredno zemljište za što će dobiti beznačajne naknade, država će pogodovati investitorima i na način da će omogućiti smanjenje obuhvata Parka prirode Vransko jezero, područja zaštićenog Zakonom o zaštiti prirode. (ezadar.hr)

Također, Vlada je Hrvatskom saboru uputila mišljenje o Izvješću o radu Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2010. godinu. Vlada predlaže Saboru da prihvati Izvješće, ali ukazuje na dio Izvješća o radu Centra u kojem se ocjene o krivnji ili nevinosti osumnjičenika proglašavaju činjenicama, iako utvrđivanje odgovornosti nije zadaća Centra, već nadležnog suda.

Izmijenjena je Odluka o ispravama i službenim obrascima čiji su sadržaj, oblik, način zaštite i obvezna primjena propisani zakonima i drugim propisima. Naime, od donošenja navedene Odluke, dana 28. travnja 2011. godine, uslijedilo je donošenje novih zakona i drugih propisa čija primjena zahtijeva obimnije ažuriranje odnosno izmjene i dopune Popisa isprava i službenih obrazaca, koji je sastavni dio navedene Odluke te je sada zamijenjen novim Popisom.

Dana je suglasnost Općini Marija Gorica za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., u iznosu od 1.265.000,00 kuna, za financiranje kapitalne investicije kupnje nekretnine.

Vlada je utvrdila da je izgradnja višestambene građevine planske oznake S-4, po programu POS-a, Donja Drenova, u interesu Republike Hrvatske. Interes se utvrđuje na temelju Parcelacijskog elaborata za provedbu detaljnog plana uređenja višestambenih građevina po programu POS-a na Donjoj Drenovi.

Donesena je Odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske na međunarodnoj obučnoj aktivnosti 'AU11HR', koja će se održati u Republici Austriji od 19. do 27. listopada 2011. godine. Sudjelovanje uključuje korištenje jednog helikoptera Mi-171Sh, a na obučnoj aktivnosti će uz Oružane snage RH sudjelovati i oružane snage država članica NATO-a i država članica Partnerstva za mir.

Vlada je donijela Odluku o osnivanju Međuresorne radne skupine za razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu. Novom Odlukom su imena navedena u prethodnoj Odluci zamijenjena funkcijama u resornim tijelima. Također, predlaže se imenovanje predsjednika radne skupine na razini državnog tajnika za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a u sastav Radne skupine dodatno se uvrštavaju ravnatelj Uprave za multilateralne poslove u navedenom Ministarstvu, kao zamjenik predsjednika, zatim ravnatelj Uprave za pripremu proračuna i financiranje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Ministarstvu financija, ravnatelj Agencije za javno-privatno partnerstvo i predstavnik Hrvatske narodne banke.

Prihvaćen je Nacrt Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi te se ovlašćuje potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi da u ime Vlade potpiše Kolektivni ugovor. Naime, kako je sukladno članku 92. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama bila obveza uskladiti granske kolektivne ugovore u javnim službama s odredbama članka 67. i 91. toga Ugovora, te kako je isteklo vrijeme primjene Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi u srpnju 2010. godine, predlaže se sklapanje novog Kolektivnog ugovora.

Vlada je upoznata s Memorandumom o suradnji između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske i Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, potpisanim 26. srpnja 2011. godine u Sarajevu. Također, Vlada je upoznata s Memorandumom o suradnji između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske i Komisije za sprječavanje sukoba interesa Crne Gore, potpisanim 16. studenoga 2010. godine u Zagrebu te s Memorandumom o suradnji između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske i Komisije za sprječavanje korupcije Republike Slovenije, potpisanim 9. rujna 2011. godine u Zagrebu.