Hrvatska BICIKLISTIČKA INFRASTRUKTURA

Pogledajte sramotna parkiranja na stazi za bicikle!

Policijska akcija (ne)opravdanog kažnjavanja biciklista pokrenula je među zaljubljenicima u 'najpoželjniji oblik individualnog gradskog prijevoza' raspravu o tome tko je, zapravo, glavni krivac u svemu – neodgovorni pojedinci koje treba prometno educirati ili loša biciklistička infrastruktura

Nastavku polemike pridonio je Sindikat biciklista koji je ukazao samo na nekoliko primjera, zabilježenih fotografskim aparatom ili mobitelom i poslanih na natječaj H-altera, u kojima se jasno vidi kako je prometna nekultura odlika mnogih.

Podsjećajući kako se 'zagrebački biciklisti svakodnevno susreću s infrastrukturom koja kriminalizira praktičnu vožnju bicikla i u kojoj se ponižavaju oni koji se trude poštivati propise', iz Sindikata biciklista ukazuju kako 'ni uz najbolju volju biciklisti često ne mogu poštovati baš sve zakonske odredbe ako pritom žele učinkovito i sigurno voziti bicikl'.

'Osim što se suočavaju sa stazama koje počinju niotkuda i završavaju nigdje i stazama koje se naprasno prekidaju pred križanjima i na kojima nema prijelaza za bicikle, biciklisti se konstantno susreću s autima parkiranima na biciklističkim stazama i nemogućnošću prolaska njima', upozoravaju iz biciklističkog sindikata.

Navode i kako 'postoji zakonska obaveza po kojoj je u slučaju nepostojanja biciklističke staze obavezna vožnja uz desni rub kolnika bez obzira na dozvoljenu brzinu na cesti', no i napominju kako su u tom slučaju 'izloženi opasnosti koje tamo vrebaju zbog nedostatka signalizacije koja bi vozače upozoravala na postojanje biciklista'.

Po njima, 'policijska akcija je putem stroge provedbe propisa pomogla (i) otkriti i osvijestiti kaotično stanje koje vlada u regulaciji i infrastrukturi biciklističkog prometa'. Na kraju, dio fotografija koje su prispjele na H-alterov natječaj, koje prenosimo u fotogaleriji, u kojima je jasno vidljivo da je nesavjesnih pojedinaca u gradskom prometu, pa i onih koji bi trebali biti primjer, poprilično.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još