ZA PRODAJU INE MOLU KRIVI BRANITELJI

Kada je Kosor govorila istinu, u listopadu 2008. ili jučer?

29.09.2011 u 08:58

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor, koja je uvijek bila bliska s braniteljskom populacijom, jučer je praktično optužila predstavnike braniteljskih udruga koji su članovi upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja da su omogućili MOL-u da krajem 2008. postane najveći pojedinačni vlasnik u Ini, veći nego hrvatska država. Naime, upravni odbor kojem je tada na čelu, kao ministrica branitelja, bila Jadranka Kosor, odlučio je na javnoj ponudi prodati MOL-u svih sedam posto dionica Ine koje su se nalazile u Fondu

Rekli smo da ćemo donijeti odluku koja će biti najbolja za branitelje. Napravljene su široke konzultacije i ovo je naša jednoglasna odluka', objasnila je 1. listopada 2008. Jadranka Kosor novinarima zašto je upravni odbor Fonda na svojoj sjednici donio odluku o prodaji dionica mađarskoj naftnoj kompaniji, podsjeća Novi list.

Nakon što je provedena ta transakcija, MOL je došao u posjed 47,26 posto Ine, dok je država pala na 44,84 posto. Mađari su, sukladno tome, istaknuli zahtjev za većinskim upravljačkim pravima u Ini, na što je, na koncu pregovora, vlada Ive Sanadera i pristala.

Međutim, jučer, tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, Jadranka Kosor u potpunosti je sa sebe skinula odgovornost za spomenutu dalekosežnu odluku Fonda hrvatskih branitelja.

'Moram vam reći jednu važnu činjenicu. Odluku o tome da se proda tih sedam posto dionica Ine donio je upravni odbor Fonda u čijem su pretežitom vlasništvu hrvatski branitelji. Kad biste bili upućeni, znali biste da tada ja, kao ministrica, nisam glasala za tu odluku. Ja sam bila jedina članica upravnog odbora koja nije poduprla tu odluku, to biste morali znati, kad se već bavite istraživanjima u ulozi i istražitelja i egzekutora', upozorila je premijerka i tako u cijelosti izmijenila izjavu od prije tri godine kad je tvrdila da je 'to bila naša jednoglasna odluka'.

Jadranka Kosor jučer uopće nije govorila o tome da je ta odluka bila dobra. Za razliku od 21. svibnja 2009, kad je tijekom saborske rasprave o izvješću o poslovanju Fonda branitelja za 2008. rekla:

Mi smo dionice prodali prema procjeni Društva za upravljanje imovinom, ali i mnogih drugih stručnjaka. To je bio dobro obavljen posao. Bili smo odgovorni prema imovini hrvatskih branitelja, prodali smo dionice po 2.800 kuna, a njihova današnja vrijednost je 1.510 kuna.'

Amnezija zahvatila i upravu Fonda hrvatskih branitelja

Do objašnjenja su novinari Novog lista pokušali doći u razgovoru s tri člana upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja koji su glasovali za prodaju dionica Ine MOL-u, Petrom Lovrićem, Ivanom Posilovićem i Đurom Dečakom. Nekima od njih sjećanje je izblijedjelo, što je vjerojatno spojeno i s činjenicom da su i danas bliski HDZ-u. Primjerice, Lovrić je bio u utorak u Preporodnoj dvorani na predstavljanju HDZ-ovog izbornog programa i postavio je premijerki pitanje.

'Gospođa Kosor bila je vrlo konstruktivna u raspravi koja je trajala dva i pol sata. Rekla je da se radi o politički teškoj odluci s obzirom na to da bi se moglo pričati da prodajemo obiteljsko srebro. Teško mi je to sada izvan konteksta rekonstruirati', rekao je Lovrić koji nije želio reći je li Kosor tijekom rasprave sugerirala članovima upravnog odbora kako da glasuju.

Posilović, predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite, također je bio u Preporodnoj dvorani i dobio mogućnost pitati nešto Jadranku Kosor, ali živo se sjeća da je na sjednici upravnog odbora i ona bila za prodaju dionica MOL-u.

'Zajednički smo donijeli odluku. I Jadranka Kosor je, naravno, bila za. Prošle su od tada tri godine, ali i danas sam uvjeren da smo dobro postupili, bez obzira na to što se kasnije događalo s Inom i MOL-om. Prijetila je, naime, opasnost da branitelji navale na Fond kako bi unovčili svoje udjele. Da nismo prodali te dionice, ne bismo ih imali čime isplatiti i Fond bi vjerojatno propao. Ovako smo uspjeli spasiti Fond', rekao je Novom listu Posilović.

I Dečak ostaje kod toga da je odluka o prodaji bila jedina moguća te tvrdi da se ne sjeća što je Kosor zastupala.