OSTOJIĆEVA KRITIKA MILINOVIĆA

'U Hrvatskoj godišnje prerano umire 26 tisuća ljudi'

29.09.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Zbog lista čekanja, financijskog opterećenja građana i nedostatne preventive, u Hrvatskoj godišnje prerano umire 26.000 ljudi, a trebali su živjeti prosječno još 12,5 godina! Svake četiri godine prerano umire 105.000 ljudi, što je grad veličine Osijeka, upozorio je na skupu u Osijeku dr. Rajko Ostojić, najizgledniji kandidat za ministra zdravstva pobijedi li Kukuriku koalicija na predstojećim parlamentarnim izborima

Ostojić je upozorio i na sve duže liste čekanja na zdravstvene usluge - 'ugradnja ekoprotozije kuka u Osijeku čeka se 410 dana, a prema podacima Ministarstva zdravstva, na operaciju mrene – koja traje četiri minute i 15 sekundi i stoji 20 eura - čeka 439 dana!


'To je u 21 stoljeću nedopustivo. Pacijenti su postali izvor prihoda jer samo bolesni plaćaju visoke participacije od 20 posto i administrativne pristojbe koje su građani nazvali porez na bolest. Drugi je porez na siromaštvo kroz plaćanje police dopunskog osiguranja koje ne nudi ništa osim oslobođenja od plaćanja participacije. Porez na starije građane od tri posto je dno dna. Ti su ljudi plaćali zdravstveno osiguranje cijeli radni vijek i sada plaćaju ponovno. To je školski primjer dvostrukog oporezivanja i tu ćemo obvezu ukinuti za šest do devet mjeseci. Dnevni tisak danas kaže da 200.000 naših građana ove godine nije pozvano na pregled debelog crijeva. Samo jedna kuna uložena u prevenciju spašava barem deset kuna koje se troše za liječenje', nizao je Ostojić na javnom predstavljanju programa Kukuriku koalicije u sportskoj dvorani na Zrinjevcu.

Neću podizati prst, kao neki!

U improviziranom amfiteatru pred građane se izmjenjivao s predsjednikom SDP-a i kandidatom za budućeg premijera, Zoranom Milanovićem, koji je izložio već poznate odrednice Plana 21 s kojim koalicija ide na izbore. Odgovarajući na pitanja građana, Milanović je ostao krajnje principijelan odupirući se naivnim očekivanjima svojih poklonika o radikalnim rješenjima. Tako je na pitanje jednoga posjetitelja, hoće li buduća Vlada zatvoriti HDZ i zabraniti mu dalji rad s obzirom na kriminal koji je, prema općem uvjerenju, premrežio tu stranku, Milanović je odgovorio da ne namjerava zatvarati nijednu političku stranku jer ih ne smatra krivima za otkrivene kriminalne radnje.

'Za to su odgovorni pojedinci i oni moraju snositi posljedice', rekao je te se prisjetio saborskog incidenta kada je Vladimir Šeks svojedobno zaprijetio SDP-u ukidanjem prema slovu Ustava. 'Neću podizati prst kao neki i govoriti da partiju treba zabraniti', rekao je i najavio ukidanje visokih dužnosničkih mirovina 'jer to je dug pravdi': 'Problem teškog financijskog stanja u zemlji riješit ćemo teško i mukotrpno, ali nikad se nećemo izgovarati na prethodnu vlast jer to je kukavički.'

Sve usluge na jednome mjestu

Ostojić je najavio revidiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Osiguranicima će ponuditi listu postupaka, lijekova i ugradbenih materijala na koje će se moći dodatno osigurati, a neće im nametati bezuvjetno plaćanje za cijeli paket zdravstvenih usluga. Govorio je i o očekivanom odljevu naših liječnika, medicinskih sestara i tehničara nakon ulaska Hrvatske u EU, zbog zapostavljenosti zdravstva i struke općenito.

Zoran Milanović

Kao ključan problem hrvatskog zdravstva i države naveo je rascjepkanost i dezintegriranost 'jer funkcionira kroz stotinu feuda koji nisu povezani ni vertikalno ni horizontalno'. Obvezao se promijeniti Zakon o umjetnoj oplodnji koji kao da je iz 19. stoljeća, u prvih šest mjeseci prepoloviti liste čekanja na medicinske usluge, otvorit će dnevne bolnice u kojima će se obavljati jednostavna i brza dijagnostika na jednome mjestu, pa pacijenti neće više morati hodati stotinama metara kako bi dobivali pojedine usluge. No, za to je potrebno promijeniti sustav.

Puno je pitanja postavljeno Ranku Ostojiću, poput onoga o jednakoj dostupnosti hitne pomoći, nestručnosti i korupciji u zapošljavanju u zdravstvu, spolnom odgoju u školama koji će koalicija 'uvesti i u osnovne škole jer obveza je skrbiti o svojoj djeci koja su izložena raznim opasnostima, neinformiranosti, tehnološkim izazovima i porocima'.

Prvi potez – financije!

Zoran Milanović obećao je da će prvi potez što će povući kao novi premijer biti isto ono što je napravio Ivica Račan: sredit će financije. Red i rad je formula prema kojoj će se rješavati mnogi problemi poput neisplate 16 plaća, na što se požalio jedan od posjetitelja skupa, problema neimaštine, teškog socijalnog statusa i nemogućnosti ostvarenja prava, nezaposlenosti, čak i amputacije nogu sestre jedne sudionice skupa koja nije mogla dobiti drugo liječničko mišljenje, a nestala joj je i medicinska dokumentacija.

'Naš cilj i sredstvo nije revanšizam. Nećemo gledati tko ima čiju stranačku iskaznicu niti ćemo smanjivati stečena prava branitelja. Ono što nas razlikuje od aktualne vlasti jest sposobnost da sve te zahtjeve vremena provedemo. Uz realne ekonomske probleme Hrvatsku ubijaju loša očekivanja i nedostatak povjerenja. Naš cilj je bolja, uspješnija i pravednija Hrvatska koja će se kao članica EU-a svjesna svoje snage, značaja i ograničenja, boriti za svoje interese. Moramo raskrstiti s izgovorima da su za naše pogreške i prosječnost krivi neki drugi. Za svoje uspjehe zaslužni smo sami, za neuspjehe i propuste krivi smo sami. Mi odlučujemo o svojoj sudbini i odgovaramo za ono što nam se događa. Želimo da novi duh samosvijesti i samopoštovanja preplavi Hrvatsku. Samopoštovanje, a ne ponos – jer on nas često vodi u oholost – temeljna je pretpostavka da se možemo nositi sa sobom i svijetom u kojem živimo. Ali prije toga moramo steći povjerenje građana. Ovo su izbori za to povjerenje u kojima ljudima moramo dokazati da smo u pravu, a ne očekivati da nasjednu na naše trikove', zaključio je Milanović.