PAMUČNA INDUSTRIJA

Nema onečišćenja zraka u Dugoj Resi

28.09.2011 u 20:58

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša izvijestilo je danas javnost da iz pogona varaždinske tvrtke T7 VIS u Dugoj Resi, koji je 1. srpnja zapečaćen zbog upotrebe nedopuštena energenta, nije bilo, dok je radio, onečišćenja zraka teškim metalima i spojevima dioksina i furana

Mjerenje emisija onečišćujućih tvari u zrak je, na temelju naredbe inspekcije zaštite okoliša (od 14. lipnja), provela 30. lipnja i 1. srpnja ovlaštena zagrebačka tvrtka Metroalfa d.o.o. O izvješću o mjerenju od 17. kolovoza T7 VIS izvijestio je Inspekciju zaštite okoliša 12. rujna, a ministarstvo zaštite okoliša danas i medije.

U izvješću piše kako je 'nedvojbeno da je tijekom mjerenja kotao radio ujednačenim i uobičajenim kapacitetom, ovisno o potrebama za tehnološkom parom, te da emisijske koncentracije teških metala (antimona, arsena, olova, kroma, kobalta, bakra, mangana, nikla, vanadija, kadmija, talija i žive), dioksina i furana bile ispod propisanih graničnih vrijednosti'. Te su vrijednosti propisane uredbom o graničnim vrijednostima emisije onečišćujućih tvari u zrak.

U današnjem priopćenju ministarstva podsjeća se da je inspektor zaštite okoliša 1. srpnja naredio tvrtki T7 VIS privremen prekid djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom - spaljivanja otpadnih ulja jer je utvrđeno da energent koji se koristio nije dopušten za odobrenu djelatnost, već za spalionice.

Naime, ispitivanje fizikalnih i kemijskih svojstava otpada za termičku obradu, koje je nakon uzorkovanja proveo Zavod za javno zdravstvo 'dr Andrija Štampar' (27. i 28. lipnja ) pokazalo je da se upotrebljavala isključivo smjesa otpadnih mazivih ulja za motore i zupčanike (ključnih brojeva 13 02 05*, 13 01 06* i 13 02 08*). To je bilo protivno dozvoli koju je tvrtka T7 VIS dobila 25. veljače ove godine. Dozvolom za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom 'i to za suspaljivanje otpada“ precizirano je da, po propisima, „udio opasnog otpada koji se suspaljuje treba biti manji od 40 posto', a ako je udio opasnog otpada viši od 40 posto, 'postrojenje se smatra spalionicom otpada'.

Kako bi se spriječilo daljnje spaljivanje otpadnih ulja, inspektor zaštite okoliša je 1. srpnja zapečatio ventile na crpnoj stanici.