RASPRAVA U SABORU O BIVŠEM PREMIJERU

'Nakon Sanadera trebamo ukinuti imunitet i Vladi'

28.09.2011 u 19:09

Bionic
Reading

Hrvatski sabor danas je raspravio odluke Mandatno-imunutetnog povjerenstva (MIP) da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu skine zastupnički imunitet kako bi se protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak u slučajevima Hypo banke i Ina-MOL

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan obrazložio je odluke koje je MIP donio u vrijeme dok Sabor nije zasjedao te su stupile na snagu, s tim da ih Sabor mora formalno potvrditi. Što se afere Hypo tiče, USKOK je zatražio, a MIP početkom rujna odobrio zahtjev da se Sanaderu skine imunitet kako bi ga se kazneno gonilo zbog sumnje da je počinio kazno djelo ratnog profiterstva.

Prošloga je, pak, tjedna MIP skinuo imunitet Sanaderu zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Zoran Vinković (HDSSB) je upitao da li se Sanaderu skida imunitet kao bivšem predsjedniku HDZ-a ili bivšem predsjedniku Vlade.

'HDZ, a bogami i članovi vlade, prave se da ništa nisu znali i da za ništa nisu glasali', rekao je Vinković i naveo da zato i predlaže da se skidanjem imuniteta Sanaderu skine imunitet i cjelokupnom HDZ-u i cjelokupnoj vladi.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks odgovorio je Vinkoviću da se imunitet skida zastupniku Ivi Sanaderu i da njegova inicijativa nije ničim utemeljena.'Vaša inicijativa da se raspravlja o imunitetu članova HDZ-a nije ničim utemeljena i prelazi neke granice', kazao je Šeks.

Arsen Bauk (SDP) je rekao da Sabor nije mjesto gdje se prejudicira ili utvrđuje nečija kaznena odgovornost te da je u kaznenom postupku Sanader optužen kao osoba i pojedinac, a ne kao predsjednik HDZ-a ili Vlade.

Sanader je, dodaje, kao bivši predsjednik HDZ-a i Vlade politički odgovoran i cijena takve odgovornosti te vlade i te stranke je da izgubi izbore. 'Svi oni koji se i dalje izvlače na privatizaciju Ine iz 2003. demantiraju Državno odvjetništvo i brane se na isti način kao i Ivo Sanader, red je da u političkom smislu i dijele njegovu sudbinu', rekao je Bauk.

Šeks mu je odgovorio da se HDZ politički odredio prema svom bivšem predsjedniku, a da će se pravosudna tijela odrediti u okviru svoga djelokruga. Bez rasprave u Saboru prošla je odluka MIP-a o ukidanju imuniteta HDZ-ovu zastupniku, bivšem nogometašu i čelniku Hajduka Vedranu Rožiću protiv kojega je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu zbog sumnje u gospodarske zlouporabe u tom nogometnom klubu.

Sabor će, očekuje se, o potvrđivanju MIP-ovih odluka odlučivati u petak.