PRLJAVA KAMPANJA ILI...?

'Gazimir Čačić' na cesti

28.09.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Papir s likom Radimira Čačića u crvenom trokutu ispod kojeg stoji 'Gazimir na cesti' osvanuo je na nekoliko prometnih znakova uz varaždinske prometnice taman kada se mislilo da će (samo) u Varaždinu proći bez reakcija na nedavni početak suđenja bivšem županu za nesreću u Mađarskoj

Iako najtragičniji, sudar na mađarskoj autocesti samo je jedna u nizu prometnih nezgoda Čačića koji slovi za najproblematičnijeg vozača među hrvatskim političarima.

Prvu nesreću je imao 1974. godine, odnosno pet godina nakon dobivanja vozačke dozvole i svega godinu dana nakon završetka fakulteta. Vozeći se između Vinkovaca i autoceste navodno je zaspao za volanom svog prvog automobila - Alfa Romea Giulije – koju je slupao. No to je bio tek početak. U njegovim nezgodama stradavali su i Audi A4, Volvo te Chrysler, a ovog ljeta čak i - jahta.

Međutim, usprkos brojnim nesrećama, Čačić je uvijek prolazio bez težih posljedica i ljudskih žrtava. Štoviše, dok u drugim zemljama političari snose posljedice i za puno manje stvari, Čačićeve nezgode nisu izazivale gotovo nikakve reakcije u domaćoj javnosti. Sve do posljednje u Mađarskoj u kojoj je jedna osoba odmah poginula, a druga ozljedama podlegla naknadno.

Početak suđenja za tu nesreću, kao nikada ranije, otvorio je niz dvojbi oko Čačićeve (ne)primjerenosti za nositelja javne funkcije, a sada i (re)akciju nepoznatog Varaždinca. Je li razlog tome znak da je ovaj put prešao prag javne tolerancije ili ipak samo odraz početka (prljave) kampanje?