Hrvatska TEŠKO BEZ SVJETLA

Hrvatski gradovi djelomično se pridružili akciji Sat za naš planet

  • Autor: tportal.hr
  • 28.3.2009 22:37:42
  • 28.3.2009 22:00:00

Hrvatski gradovi Zagreb, Split, Biograd na Moru te otok Brač u subotu navečer priključili su se akciji gašenja javne rasvjete radi uštede energije i očuvanja klime

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
HNK je pogasio rasvjetu
Hrvatski gradovi priključili su se akciji Sat za naš planet (Earth Hour) Svjetskog fonda za prirodu (WWF) uz još gotovo četiri tisuće gradova svijeta.

Zagreb je isključio dio rasvjete koja pripada kategoriji neekološke rasvjete i uzrokuje svjetlosno onečišćenje, a osim u 'zadanom' vremenu od 20.30 do 21.30 sati, ta će rasvjetna tijela biti isključena tijekom cijele noći. Tako su isključene 5.634 svjetiljke na 338 mjesta. Svoja svjetla isključili su, među ostalima, Hrvatsko narodno kazalište, Pravni fakultet te Muzej za umjetnost i obrt.

Predstavnica WWF-a Stella Šatalić je ispred zagrebačkog HNK, gdje je održan koncert pod bakljama i bez ozvučenja, rekla da se akcijom Sat za naš planet traži učinkovitija zaštita prirode i razumno korištenje prirodnih dobara. Pozvala je građane da malim promjenama navika i gašenjem nepotrebno upaljenih svjetiljki i električnih naprava pridonesu uštedi energije.

Foto: Dragan Matic / CROPIX
No Zagrepčani se ipak nisu masovnije pridružili akciji
Na unplugged koncertu su na pozornici osvijetljenoj bakljama nastupili Lana Klingor i Matija Dedić, Lollobrigida, Afion, Meritas, Lea Dekleva, Maja Vučić i Connect.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i hotel Le Méridien Lav zajedno su se priključili ovom projektu nizom akcija.

Njihovom se pozivu među prvima odazvao Grad Split koji je podržao Sat za naš planet gašenjem rasvjete na zvoniku Sv. Dujma i Dioklecijanovoj palači.

Ekološka grupa WWF, koja je stvar pokrenula, nada se da će ove godine u njoj sudjelovati milijardu ljudi.

U svijetu, svjetla su se prvo ugasila u slavnoj sydneyskoj Operi i na mostu Harbour Bridge. Potom je isto učinjeno diljem Australije, a akciji su se pridružili gradovi svijeta iz svih vremenskih zona.

Foto: Jadran Babic / CROPIX

Ni Splićani, osim izuzetaka, nisu prihvatili akciju gašenja rasvjeteU fotogaleriji donosimo vam fotografije iz Hong Konga, Džakarte, Vladivostoka, Pekinga i još nekih gradova svijeta.

O cijeloj akciji čitajte na službenoj stranici organizatora earthour.org
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još