EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA

MORH nije smio izbaciti Orlića iz stana

28.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Krčanin Petar Orlić nakon 16 godina 'natezanja' s hrvatskim pravosuđem, tužio je Republiku Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda i dobio presudu u svoju korist

'Presuda govori da sudovi u RH nisu primijenili konvencijska prava te da je došlo do povrede prava na dom po članku 8 Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama', kazao je Orlićev odvjetnik iz Rijeke Milenko Zrilić.

A priča seže u davnu 1991. godinu kada je Orlić bio u JNA. Tada je Vlada RH uputila poziv pripadnicima JNA koji su državljani RH da je napuste pa je Orlić tražio premještaj iz Postojne u Rijeku, a ostvario je i prioritet u dodjeli stana budući da je stan u Postojni predao davatelju na korištenje.

S obitelji je 22. kolovoza 1991. napustio Postojnu, privremeno iznajmio stan u Rijeci i prijavio se u Hrvatsku vojsku. Vrlo brzo dodijeljen mu je stan u Mihanovićevoj ulici u Rijeci gdje je s obitelji živio 13 godina.

No 1996. RH – MORH podnosi tužbu da Orlić iseli iz stana u Rijeci, s obrazloženjem da je odluka o dodjeli tog stana od bivše Komande garnizona u Rijeci ništavna jer je donijeta nakon 24. srpnja 1991., kada je Vlada RH donijela Uredbu kojom je zabranila tijelima bivše JNA raspolaganje stanovima na teritoriju RH.

Sudovi su udovoljili tom zahtjevu RH i naredili prisilno iseljavanje. Orlić se žalio, priča nam Zrilić, no Županijski sud je njegovu žalbu odbio, zatim je podnio ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH, ali i ta je odbijena.

Deložacija je bila neminovna. Nije mu pomogla ni činjenica da je bio u RH, kao ni silne zamolbe Ministarstvu obrane i ministru. Orlić se s obitelji preselio u Punat na Krku, gdje je naslijedio dio imovine od pokojnog oca i dalje tamo živi.

Nakon punih 16 godina, koliko su trajali mnogobrojni sudski procesi u Hrvatskoj, ovaj se 61-godišnjak prije tri i pol godine, srećom, obratio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourg koji je presudio u njegovu korist. Nezadovoljna strana ima pravo 'žalbe' na presudu.

'Presuda je svježa, još ne znamo hoćemo li podnijeti Zahtjev za preispitivanje postupka pred Velikim vijećem Europskog suda. Za to imamo rok tri mjeseca od donošenja presude', rekla nam je Štefica Stažnik, zastupnica Vlade RH pred Europskim sudom za ljudska prava.

Orliću je, dakle, 20 godina povrijeđeno zakonsko pravo na dom, bit će mu isplaćena naknada za troškove, a čeka ga obnova sudskog postupka u Hrvatskoj, no njegov odvjetnik tvrdi da će mu sada biti puno lakše, jer će sudovi morati respektirati pravno stajalište izraženo u presudi Suda u Strasbourgu.

'Prezadovoljan sam odlukom Suda', kaže Petar Orlić, svjestan da se postupak vraća na početak, no dodaje da ga je, iako je više puta htio odustati, odvjetnik uvjeravao da mora ići do kraja kako bi ostvario svoja prava. A o Hrvatskoj kaže: 'Takva je kakva je, naša je.'