EKSPLOZIJE U PAĐANIMA

MORH neće prijaviti hrvatskog emigranta Penavu

28.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

MORH-ovo Povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti nastanka eksplozije u vojno-skladišnom kompleksu Pađani od 13. rujna, kada je eksplodiralo najmanje 1.800 tona streljiva, 'najkasnije do 30. rujna 2011. dostavit će rezultate rada s prijedlogom eventualnih mjera i poduzimanjem daljnjih radnji', odgovorila je Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a

Povjerenstvo je, usto, 'nadležno za utvrđivanje okolnosti nastanka eksplozije u vojno-skladišnom kompleksu Pađani, odnosno utvrđivanja činjenica koje se tiču postupanja i procedura OS RH', odgovorili su iz MORH-a, ma što to značilo.

Iz ovih šturih i suhoparnih odgovora može se, narodski rečeno, zaključiti da je opet 'vuk pojeo magare'. MORH unaprijed odbacuje svaku odgovornost za požar i događaje u Pađanima.

'Eksplozija u VSK Pađani posljedica je požara koji je došao izvana i zahvatio objekte u kompleksu. Utvrđivanje eventualne odgovornosti nekog od pripadnika OS RH za postupanje uoči ili tijekom gašenja požara te za eventualno ne poštivanje pojedinih propisa, upravo će provesti Povjerenstvo MORH-a koje se time bavi', odgovaraju iz MORHO-ve Službe za informiranje.

Zanimljivo je da MORH neće kazneno prijaviti ni Petra Penavu, samozvanog hrvatskog emigranta, svjedoka u procesu protiv Krunoslava Pratesa, i bivšeg djelatnika SIS-a, koji se, kako je pisalo, redakciji Slobodne Dalmacije navodno anonimno predstavio kao pripadnik Srpskog revolucionarnog pokreta, organizacije koja je tobože preuzela odgovornost za požar. Penava ili netko drugi je upravo s njegova telefona zvao redakciju Slobodne Dalmacije iz Njemačke te se krivo predstavio i pokušao javnost dovesti u zabludu.

'MORH nije zaprimio nikakvu prijetnju niti je nas netko zvao. Prema informacijama dostupnim iz medija navedena prijetnja upućena je u novinsku redakciju', spremno su odgovorili iz MORH-a te znatiželjne uputili da se obrate policiji i DORH-u.

U Ministarstvu obrane ništa nova

MORH, očito, nastavlja po starome. Tako je i po pitanju sklapanja novih ugovora s djelatnim vojnicima.

Budući da ovih dana vojnicima ističe trogodišnji ugovor, frustracije mladih vojnika doživjele su svoj vrhunac. Budući da se, prema nekim informacijama, ne poštuju profesionalni kriteriji mnogi vojnici se boje da bi mogli ostati bez posla. Nakon trogodišnjeg, vojnici bi trebali potpisati petogodišnji ugovor,

Pitanje plaćanja straže

I dalje u MORH-u zbog besparice ne znaju kako riješiti problem plaćanja straže. Tako za 168 sati straže tjedno, koje odrade vojnici, za taj posao dobiju naknadu od MORH-a u visini 700 kuna. Vojnici koji su tužili MORH za tih 168 sati dobili su, prema sudskim odlukama, po 4.000 kuna. Stoga se postavlja opravdano pitanje: Zar su u interesu MORH-a ovakve tužbe!? U MORH-u se pak pozivaju na propisane naputke i zapovijedi te Pravilnikom o dodacima na plaću i načinu isplate plaće.

'Obzirom da nam niste naveli o kojem je konkretno predmetu riječ, nismo u mogućnosti paušalno odgovarati na općenite tvrdnje. Isplaćene tužbe o kojima govorite isplaćene su vjerojatno za razdoblje prije 2009. godine kada nije bilo jasno regulirano plaćanje stražarske službe', odgovaraju iz MORH-a.

međutim, kriterije određuju niži zapovjednici, prema simpatijama ili osobnom animozitetu.

'Najčešći razlozi nepotpisivanja novog ugovora odnose se na nepoštivanje dijela obveza vojnika sukladno ugovoru, u kojem ne mogu proći redovnu motoričku provjeru, neprovođenju redovnih dnevnih zadaća, nepoštivanju vojničke stege ili narušavaju ugleda vojnika... U ovoj godini od 464 trogodišnja ugovora koja su istekla, produženo je, odnosno potpisano novih 421 ugovora, što znači da je samo cca 10 posto onih koji nisu sklopili novi petogodišnji ugovor iz različitih razloga (osobi razlozi, neispunjavanje kriterija, stegovni prijestupi itd)', spremno odgovaraju iz MORH-a i tvrde da im je u interesu zadržavanje mladih vojnika.

Osim straha hoće li im biti produljeni ugovori ili ne, vojnici HV-a susreću se s još jednim problemom, a riječ je o oglasima za specijalističke tečajeve. Tim se oglasima manipulira na način da vojnici ili ne znaju da su oglašeni ili nadređeni zapovjednici, ovisno o osobnoj naklonosti i procjeni, odlučuju tko će se javiti na poziv. Kriterij za odlazak na neku specijalizaciju je, dakle, osobna naklonost zapovjednika, a ne profesionalizam na koji se u MORH-u pozivaju kad im odgovara.

'Mogućnosti sudjelovanja u specijalističkim tečajevima oglašene su u svim postrojbama na pripadajućim oglasnim pločama, a o upućivanju na njih osim 'dobre volje' pojedinca, kao i u svakoj radnoj organizaciji, odlučuje prvi nadređeni zapovjednik. Oružane snage nisu u mogućnosti funkcionirati po principu nečijih subjektivnih želja, već po principu jasnih pravila, kriterija i odluka zapovjednika. Svaka djelatna vojna osoba koja smatra da joj je njezino pravo na edukaciju ili dodatno obrazovanje uskraćeno može vrlo jednostavno o tome izvijestiti neposredno nadređenog zapovjednika svom zapovjedniku', uzvraćaju u MORH-u.

Možemo samo zamisliti kako bi prošao vojnik koji bi se požalio na to da mu je uskraćeno pravo na dodatnu edukaciju. Jer oni koji časno upozoravaju na propuste naprosto budu nečasno otpušteni.

Vojnike, osim toga, muči i pitanje prijevoza. Često se događaju smiješne situacije. Primjerice, ponekad niži zapovjednici kažu vojnicima da nema mjesta u autobusu ili ih naprosto istjeraju iz MORH-ova autobusa, a potom im prigovaraju da nisu došli na posao.

'Nisu nam poznati slučajevi da netko 'istjeruje vojnike iz autobusa' i postupa na način kako navodite. Također, nije zabilježen niti jedan slučaj od strane zapovjednika da je nekome zabranjen ulazak u autobus te ne korištenje istoga. Koliko nam je poznato bilo je slučajeva da su odgovorne osobe za vojnolinijski prijevoz u autobusima uočile zlouporabu korištenja prijevoza od strane vojnika koji su u tom slučaju koristili dvojna prava (vojnik prima naknadu za putne troškove i ujedno želi koristiti i vojnolinijski prijevoz). Odgovorni časnici na linijama posjeduju popise korisnika vojnolinijskog prijevoza kako ne bi došlo do zlouporabe. U nekoliko slučajeva nekoliko pripadnika nije moglo koristiti linijski prijevoz jer se nisu prijavili, a prijevoznik ih nije mogao prevoziti obzirom na broj putnika koji je ograničen sukladno propisima sigurnosti u prometu. No zbog toga se nije prigovaralo vojnicima zbog nedolaska na posao te se pristupilo rješavanju navedenog problema i on je uklonjen', stidljivo priznaju u MORH-u.

Josipović prebacuje odgovornost na MORH

U Odjelu za informiranje u Uredu predsjednika RH, bez obzira na to što je predsjednik Ivo Josipović vrhovni zapovjednik OS RH, iznenadili su se upitima u vezi požara i eksplozije u vojnom kompleksu Pađane te nas uputili na - Ministarstvo obrane.