PREDSTAVLJEN PROGRAM HDZ-A

Kosor obećala biračima brda i doline

27.09.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Samo desetak dana nakon što je svoj program predstavila Kukuriku koalicija, sa svojim programom u javnost je izašao i HDZ

Obraćajući se okupljenima u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Opatičkoj ulici, Kosor je kazala kako vjeruje da je to pobjednički program koji će odvesti HDZ u novu izbornu pobjedu i dobivanje šanse raditi za dobrobit Hrvatske i svih njezinih građanki i građana.

Srce izbornog programa vladajuće stranke bit će gospodarstvo, a projekti koje je na predstavljanju najavila predsjednica stranke Kosor temeljit će se na dosadašnjem radu Vlade.

'Program se temelji na onome što smo dobro napravili zadnje dvije godine, vezano uz fiskalnu odgovornost te realni pristup koji se temelji na više rada te financijskoj disciplini. Temeljen je i na onome što je napravljeno u pravosuđu, ali i u pregovorima s Europskom unijom. Ovo je odličan program koji pruža odlične pretpostavke za dobar rad. Program je realan i iskren', rekla je Kosor.

Smanjenje deficita za pola do 2013. potez je koji je HDZ najavio prije deset dana, no na današnjem predstavljanju Kosor je kao novu ideju iznijela i ustavne promjene kojima će se ograničiti deficit i javni dug. Kosor je obećala i da neće uvoditi nove poreze te uvesti ulagačke podrške olakšice na porez na dobit i smanjiti neporezna davanja.

Veliku ulogu u programu ima i zapošljavanje, pa će mladi zaposlenici prvih godinu i pol biti oslobođeni polovice doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja, a neplaćanje doprinosa za zdravstveno za mlađe zaposlenike produljit će se na 18 mjeseci. Mlađe od 25 u HDZU-u namjeravaju uključiti u sustav volontiranja kako bi se što prije upoznali sa svijetom rada i stekli prva radna iskustva.

HDZ ako pobijedi namjerava uvesti i e-upise u srednje škole, uključiti još više mladih u sustav stipendiranja, ali i omogućiti besplatan studij svim studentima visokih učilišta koji redovito ispunjavaju svoje obveze.Svakom novorođenom djetetu u Hrvatskoj HDZ namjerava osigurati mjesto u predškolskoj ustanovi, a svako dijete uključiti u pripremni program pred polazak u školu.

U programu, koji bi se mogao nazvati i lista lijepih želja namijenjenih HDZ-ovom biračkom tijelu, našlo se i daljnje dosljedno provođenje populacijske politike (koja predviđa punu plaću zaposlenim rodiljama, pravo na rodiljnu i roditeljsku potporu te posvojiteljski dopust svima), za koju je Kosor rekla da je prvorazredno pitanje, ali i daljnje osiguravanje vjerskog odgoja u školama. Istaknula je kako jamči vjeronauk u školama i te napomenula da nema nikakvog govora o reviziji sporazuma sa Svetom stolicom.

Pritom se Kosor osvrnula na vladavinu SDP-ove koalicijske vlade početkom 2000.-tih godina i obećala da, kao što su oni to nekada učinili, HDZ neće nikada ukinuti rodiljne naknade ili dječiji doplatak: 'Mi ćemo povlačiti paralele s onime što je bilo, što se dogodilo i što su građani imali prilike doživjeti i jedva preživjeti.'

Neće biti smanjivanja prava branitelja, obećala je Kosor i najavila i donošenje ustavnog zakona o pravima branitelja, koji u ovom mandatu Sabor nije uspio izglasati. Umirovljenicima će tijekom 2013. biti isplaćen dug, no osim mirovina Kosor obećanjem da će umirovljenicima biti omogućena i dodatna zarada.

Iako je iz Europske unije često upirano prstom u državnu upravu, Kosor obećaje da neće biti otpuštanja državnih službenika, kao ni prodaje prirodnih resursa poput vode, šuma i elektroprivrede. Što se pak tiče zdravstva i pravosuđa, HDZ namjerava dovršiti započete projekte - reformu zdravstva i racionalizaciju bolnica, smanjenje lista čekanja u bolnicama te borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa.

U HDZ-u nisu zaboravili ni na birače u dijaspori, a Hrvatima izvan Hrvatske obećali su uređenje njihovog statusa kroz posebni zakon te poseban Vladin ured koji bi se bavio njihovom problematikom.

Pohvalivši se kako će ovo biti najbolja turistička sezona do sada Kosor je najavila i da će se osim Brijuni rivijere krenuti u još deset projekata. HDZ namjerava nastaviti i modernizaciju u poljoprivredi, a mlade ljude misli posebnim programima poticati na poljoprivrednu proizvodnju. U resoru vodnog gospodarstva aktualna vladajuća stranka obećaje ulaganje od 23,5 milijardi kuna, a samo u zaštitu od poplava žele investirati 4,2 milijarde kuna.

Financijska injekcija, ako HDZ pobijedi na izborima, očekuje i kulturu. Naime, Kosor je najavila ulaganje od 350 milijuna kuna u muzeje, kazališta, arhive i knjižnice.

'Hoćemo promjenu Ustava, hoćemo više rada i novih radnih mjesta, hoćemo više ulaganja, hoćemo više domaće hrane na hrvatskom tržištu, hoćemo više olakšica u poslovanju obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, hoćemo više radnih mjesta i stanova za mlade, hoćemo više financijske stabilnosti i discipline, hoćemo više prihoda od državne imovine, hoćemo višu razinu zdravstvenih usluga, hoćemo punopravno članstvo u EU, hoćemo viši životni standard. Nećemo nove poreze, nećemo smanjenje mirovina, nećemo birokratske prepreke i sporost, nećemo korupciju, nećemo nelikvidnost, nećemo prodaju strateške državne imovine, nećemo Jugosferu i nećemo smanjivati prava branitelja i rodilja', kazala je na kraju predstavljanja programa Kosor, istaknuvši pritom glavne točke HDZ-ovog programa.

Nakon jednosatnog Kosoričina izlaganja pred govornicu je izašao ministar poljoprivrede Petar Čobanković i kratko obrazložio probleme s kojim su se hrvatski seljaci susretali, opravdavajući se da je do poteškoća dolazilo i djelomično zbog prilagodbe Hrvatske europskim standardima. Također je napomenuo kako su upravo zbog EU-a pred hrvatskim poljoprivrednicima bolji dani.

Predstavljanju izbornog programa, uz brojne goste, nazoče članovi Predsjedništva HDZ-a, ministri u Vladi i saborski zastupnici. Predstavnici vladajućeg stranke očito su nešto baštinili i od konkurentske Kukuriku koalicije, barem što se prezentacije programa tiče.

Naime, nakon što je Kosor završila svoje dugačko, a Čobanković kratko izlaganje javilo se nekoliko osoba iz publike s pitanjima, doduše, isključivo afirmativnima.

Program HDZ-a za 'treće desetljeće' možete pogledati ovdje.