IZBORNI PROGRAM IDE U JAVNOST

Što to nudi HDZ u sljedeće četiri godine?

27.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon što je prije deset dana na 14. općem saboru predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor članstvu predstavila ključne elemente izbornog programa, detalji tog programa bit će predstavljeni i javnosti točno u podne u Preporodnoj dvorani Narodnog doma u zagrebačkoj Opatičkoj ulici. Direktan prijenos ovog političkog hepeninga možete pratiti uživo preko tportala

'Mogu obećati da će u srcu našeg programa biti gospodarstvo', tim je riječima Kosor prije samo deset dana pojasnila koja će to biti najvažnija točka HDZ-ovog izbornog programa. Iako je detalje bilo nemoguće saznati, predsjednica HDZ-a na općem je saboru stranke ipak otkrila neka adute.

HDZ-ovci su tada, kako bi potaknuli zapošljavanje, obećali da, osim zdravstvenog osiguranja, mladi zaposlenici u prvoj godini neće morati plaćati polovicu doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja. Isto će vrijediti i za nezaposlene koji su bez posla dvije godine.

Među obećanjima našle su se i ulagačke olakšice na porez na dobit te smanjivanje poreznih davanja. Kosor je pred svojim članstvom obećala i da neće biti smanjivati rodiljne naknade i braniteljske mirovine, da neće doći do drastičnog smanjivanja plaća učiteljima i liječnicima, da neće biti masovnog otpuštanja državnih službenika te da neće uvesti porez na imovinu.

Kosor je uvjerena da će, ako građani daju povjerenje HDZ-u, do 2013. prepoloviti deficit proračuna, koji je sada na 4,3 posto BDP-a. Aktualna vladajuća stranka u svojim obećanjima nije zaboravila i na investicije, kojima je i prethodnih godina mamila birače. I ovaj put među njima se našao Pelješki most, ali i Brijuni Rivijera, Zračna luka Zagreb te kanal Dunav-Sava, čija bi realizacija trebala otvoriti nova radna mjesta te potaknuti gospodarstvo.

Upravo je dio investicijskih projekata i dodirna točka HDZ-ovog programa s onim Kukuriku koalicije, što je prije desetak dana priznao i ministar financija Đuro Popijač. I sama Kosor ustvrdila je da su dijelovi programa Kukuriku koalicije prepisani od HDZ-a, no tek treba vidjeti koliko je oporba doista 'prepisivala'.