'BEŽANIJA' IZ 'KRAJINE'

Srbija i dalje ne daje dokumente koji ruše dio Gotovinine optužnice

26.09.2011 u 23:33

Bionic
Reading

Iako rok za dostavu obrani generala Ante Gotovine zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba u Oluji nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. Krajini, Srbiji ističe 30. rujna, Gotovinini odvjetnici i dalje nisu dobili nikakav odgovor od Beograda

'Nema odgovora od Srbije i očekujem da Haški sud izda sub poenu. Pretpostavljam da će Srbija reći da te dokumentacije nema u njezinim arhivima, no mi nismo naivni… Mi možemo dokazati pred sudom da postoje', rekao je za 'Dnevnik 3' HTV-a odvjetnik Luka Mišetić.

Riječ je o zapisniku s beogradske sjednice Vrhovnog savjeta obrane SFRJ 14. kolovoza 1995. Na tom sastanku Slobodan Milošević govori da su Srbi pobjegli s područja Krajine. Obrana je inače dosad imala cenzurirane transkripte sjednice, bez ključne rečenice: 'Utekli su k'o zečevi, a sada traže da ih Jugoslavija brani.' Poručio je to Slobodan Milošević Milanu Martiću i vodstvu tzv. Krajine nakon Oluje.

'Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom nego što bi izginuli držeći linije!' rekao je tada Milošević. To je samo dio transkripata koji su korišteni kao dokazni materijal sa suđenja Momčilu Perišiću, koji je nedavnom prvostupanjskom presudom u Haagu dobio 27 godina zatvora za granatiranje Zagreba, opsadu Sarajeva te za zločin u Srebrenici.