NIŠTA OD PUŠTANJA

Fikret Abdić ostaje iz rešetaka

26.09.2011 u 22:04

Bionic
Reading

Povjerenstvo za uvjetni otpust odlučilo je u Puli da odgađa odluku o prijevremenu puštanju Fikreta Abdića na slobodu. Ponovno će o Abdićevu zahtjevu odlučivati za tri mjeseca, a do tada ostaje iz rešetaka, doznaje HTV

Zahtjev je podnijela obitelj Abdić, koja je nakon ove odluke u šoku. Uvjetan otpust od hrvatskog pravosuđa zatražen je u lipnju ove godine nakon što je izdržao dvije trećine kazne, što je uvjet za uvjetan otpust. Abdić u Hrvatskoj izdržava zatvorsku kaznu od 15 godina po presudi za ratne zločine počinjene u zapadnoj BiH.

U obrazloženju zahtjeva naveli su da će uskoro napuniti 72 godine, da ima zdravstvenih tegoba, prije svega s nogom, te da je njegovo vladanje za izdržavanja kazne bilo uzorno, rekla je njegova kći Elvira Abdić-Jelenović. Napomenula je da je njezin otac svojedobno sam došao u policiju, tj. da nikad nije bio u bijegu i da se dosad nije koristio bilo kakvim povlasticama koje se stječu nakon polovine izdržane kazne (vikendi, godišnji odmori, poluotvoreni i otvoreni zatvor i sl.).

U Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa RH nisu mogli potvrditi informaciju o sjednici povjerenstva jer je, kako se navodi u pisanom odgovoru, po Zakonu o izvršavanju kazne zatvora i Zakonu o pravu na pristup informacijama riječ o profesionalnoj i službenoj tajni.