ŠEKS O OPTUŽNICAMA

'Srbija je uzela ulogu pravosudnog žandara za propalu Jugoslaviju'

26.09.2011 u 17:29

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks komentirao je danas u Đakovu, odgovarajući na novinarsko pitanje, vladine najave o donošenju zakona o ništetnosti akata bivših pravosudnih tijela i vojnih sudova bivše JNA te bivše države, pri čemu je istaknuo kako se, pravno gledajući, tim zakonom Srbiju ne može pravno obvezati da odustane od podizanja optužnica, ali on može biti način na koji bi sve zemlje bivše Jugoslavije izvele snažan pritisak da Srbija odustane od te svoje prakse

Najavio je kako će spomenuti zakon vlada predložiti na sjednici već ovoga tjedna i uputiti ga u saborsku proceduru. 'Taj je zakon i način pritiska prema EU jer je ova srpska praksa podizanja optužnica protiv hrvatskih branitelja izvan svih pravnih europskih normi', istaknuo je Šeks i dodao kako će i sam, budući da je predsjednik odbora za Ustav, sudjelovati u donošenju tog zakona.

'Srbija si je, što je potpuno neprihvatljivo, uzela za pravo ulogu svjetskoga pravosudnog policajca, pravosudnog žandara za davno i zauvijek propalu Jugoslaviju', ustvrdio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora.

Za optužnice protiv 40-ak branitelja koje su stigle iz Srbije, a među kojima je i on, Šeks je ponovio kako je neće primiti u ruke te da su one za njega 'zločinački papiri'.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora danas je u Đakovu na sastanku zatvorenom za javnost s đakovačkim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom HDSSB-a Zoranom Vinkovićem razgovarao o rješavanju najvažnijih problema u tom gradu.

Vinković je također prokomentirao najnovije optužnice iz Srbije. Nazvao ih je novom agresijom na Hrvatsku, dodajući kako to ne može dopustiti ni EU. Složivši se s Vinkovićevom ocjenom, Šeks je rekao kako je to 'nastavak agresije na Hrvatsku, i to pravno-političke agresije'.

'Zamjenom teza, od žrtava se žele napraviti krivci. Pokušaj je to stvaranja ravnoteže u krivnji i odgovornosti', zaključio je Šeks.