AKCIJA HRVATSKOG P.E.N. CENTRA

Pišite Vladi – Podržite autonomna ženska skloništa!

26.09.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Hrvatski P.E.N. centar poziva svoje članice i članove, ali građanke i građane da pišu Vladi RH i podrže autonomna ženska skloništa i prijedlog zakona o njihovu financiranju

Ako se želite pridružiti akciji, pošaljite u Banske dvore pismo sljedećega sadržaja, poručuju iz centrale P.E.N.-a, običnom ili elektronskom poštom. Premijerkina je adresa: predsjednica@vlada.hr, a njena glasnogovornika: glasnogovornik@vlada.hr

Predlaže se ovo pismo:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Trg sv. Marka 2
10000 Zagreb

PISMO PODRŠKE AUTONOMNIM ŽENSKIM SKLONIŠTIMA

U Hrvatskoj ima samo sedam autonomnih skloništa za žene i djecu žrtve nasilja.

Podržavam akciju sedam autonomnih ženskih skloništa za osiguranje trajnog, sustavnog i dostatnog financiranja rada skloništa i pripadajućih savjetovališta za žene i njihovu djecu žrtve nasilja.

Tražim da Vlada republike Hrvatske u hitnom postupku predloži Hrvatskom saboru usvajanje Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta koje vode organizacije civilnog društva, kojeg su vam dostavile predstavnice sedam autonomnih ženskih skloništa.

U Zagrebu, (datum i potpis)

Podsjetimo, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, Autonomna ženska kuća Zagreb i šest autonomnih ženskih skloništa pokrenula su akciju 'Podržite autonomna skloništa za žene i djecu žrtve nasilja' u sklopu koje će se diljem Hrvatske do 30. rujna organizirati prikupljanje potpisa podrške za prihvaćanje Nacrta zakona o financiranju rada autonomnih skloništa.

Iako skloništa s ukupno 120 smještajnih kapaciteta za žene i djecu muku muče i s nedostatkom prostora, velik problem im je i financiranje, a za godišnji rad potrebno im je sedam i pol milijuna kuna. Kako izvještava Vjesnik, problem financiranja njihova rada nije zakonski reguliran, a zbog neredovitih isplata, uglavnom gradova i županija, skloništima je početkom godine prijetilo i zatvaranje, a isti scenariji predviđaju i za iduću godinu.

'Problem je u tome što prema dosadašnjem modelu država, županija i grad u kojem se sklonište nalazi u financiranju sudjeluju u jednakom omjeru od 30 posto, a za preostalih 10 posto udruge moraju se same pobrinuti. No novac od svih tih institucija uglavnom stiže prekasno. Primjer da situacija nije blistava je i Zagrebačka županija, koja umjesto za 30 posto izdvaja tek za 13 posto proračuna, a situacija je još gora kada je u pitanju Sisak, koji izdvaja tek jedan posto, a što je naposljetku dovelo i do zatvaranja skloništa', stoji u članku objavljeno 22. rujna.

'Ako je zakon u suprotnosti s propisima, onda je na Ministarstvu da pronađe primjereno rješenje za problem financiranja rada skloništa, jer se taj problem neće riješiti sam od sebe', kazala je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, zastupnica SDP-a Gordana Sobol.