TVITERVJU ZA TPORTAL

Kukuriku koalicija želi javnu raspravu o gay brakovima

26.09.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Koalicija SDP-HNS-IDS-HSU, poznatija kao Savez za promjene ili Kukuriku koalicija, žestoko je krenula u predizbornu kampanju, a jedan od kanala kojim želi doprijeti do građana su društvene mreže. Iskoristili smo priliku i preko Twittera uputili nekoliko pitanja Kukuriku koaliciji

Otkako je sredinom rujna Kukuriku koalicija predstavila svoj Plan 21, započela je i kampanju na društvenim mrežama. Osim neizostavnog Facebooka, Koalicija je otvorila i profil na Twitteru. Postavili smo im tri brzopotezna pitanja.

@tportal: Na temelju oprečnih izjava koje o ideji legalizacije istospolnih brakova dolaze od pojedinih predstavnika Kukuriku koalicije čini se da po tom pitanju niste jedinstveni. Vesna Pusić smatra da bi se buduća vlada trebala to pravo zakonski omogućiti dok iz SDP-a poručuju da neće legalizirati istospolne brakove. Hoćete li ovo pitanje revidirati, naročito u svjetlu posljednjih zbivanja: naime, predstavnici LGBT udruga pozvali su svoje članove da u znak prosvjeda potrgaju izborni listić?

@kukuriku: Stav koalicije jasan je - podržavamo slobodu izbora životnog stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnog suglasnog partnera. Pojedinci iz koalicije poput Vesne Pusić, Šime Lučina, Mirele Holy i drugih dugogodišnji su zagovaratelji gay brakova.

U raspravu oko ovog pitanja uključili su se i ostali tviteraši koji su od Koalicije zahtijevali konkretan odgovor na pitanje - 'Kad/ako dođete na vlast, istospolne brakove ćete a) legalizirati; b) nećete legalizirati?'

Na žalost konkretan odgovor nije uslijedio, nego zaključak da 'Čak i na maloj i naprednoj zajednici poput Twittera oko ovog pitanja nema konsenzusa. Oko ovog pitanja tek treba pokrenuti javnu raspravu. To za nas nije tabu tema nego tema za otvorenu raspravu.'

@tportal: Također, zašto unutar Kukuriku koalicije ne uskladite stavove oko revizije Ugovora s Vatikanom? Smatrate li ih dugoročno održivima?

@kukuriku: Odgovor na ovo pitanje sadržan je u vašem intervjuu sa Zoranom Milanovićem (Milanović je izjavio da nema potrebe za revizijom Ugovora, op. au).

@tportal: Zašto Zoran Milanović i Davorko Vidović ne žele sjediti jedan pored drugog?

Na ovo pitanje odgovorili su nam sa službenog profila @SDPHrvatske, navodeći: 'Što se tiče sjedenja na Gl odb, nije pitanje gdje će sjediti predsj stranke, nego gdje će sjediti potpredsjednica? U dnu dvorane? :)'

Kako bilo, moramo priznati da je Kukuriku koalicija na Twitteru prilično ažurna, jer nam je na postavljena pitanja odgovoreno netom nakon njihova postavljanja. Štoviše, s obzirom na to da se u raspravu uključila i nekolicina tviteraša, Kukuriku je i s njima započela konverzaciju. Vidjet ćemo hoće li sama prisutnost na društvenim mrežama biti dovoljna Koaliciji da napravi neki značajni uspjeh na nadolazećim izborima jer što se odgovora tiče oni su standardno, generički.

Naravno, ne propustite pratiti tportal na Twitteru