(NE)LEGALIZACIJA ISTOSPOLNIH BRAKOVA

Kontra i Iskorak pozivaju na trganje izbornih listića

26.09.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Predstavnici udruga za zaštitu prava seksualnih manjina Kontre i Iskoraka pozvali su sve LGBT osobe da izađu na izbore i ponište izborne listiće jer nijedna politička stranka nema namjeru podržati njihova ljudska prava

Iz Kontre i Iskoraka istaknuli su da im se čini da se posljednjih par tjedana političke stranke natječu koja će više zgaziti ljudska prava LGBT osoba kako bi se dodvorile biračima za koje pretpostavljaju da su homofobični.

U toj, prema Kontri i Iskoraku, borbi za glasove homofobičnih osoba prozvali su i vladajuće i njihove najozbiljnije konkurente iz Kukuriku koalicije.

Ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade Gordana Jandrokovića prozvali su jer je nedavno optužio SDP da 'zagovara homoseksualne brakove i eutanaziju'. S druge strane, napomenuli su da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u ime koalicije izjavio: 'U našem Planu 21 izjasnili smo se za slobodu izbora životnog stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnoga suglasnog partnera. No, to ne znači da ćemo podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera.'
Milanovićevu izjavi ocijenili su sramotnom, budući da se upravo njegova stranka SDP inače, kako su naveli, promovira kao zaštitnici prava LGBT osoba.

'Izjava predsjednika SDP-a pokazuje da on, kao i kreatori programa koalicije, ne znaju ni što je spolna orijentacija. Program nas vraća u sedamdesete godine prošlog stoljeća, kada je seksualni odnos između dvoje odraslih muškaraca prestao biti kazneno djelo. Skretanje pozornosti upravo na slobodu izbora seksualnog partnera može se protumačiti jedino kao izostanak bilo kakve pozitivne izjave o suzbijanju diskriminacije i štoviše, skretanje javne rasprave na progon homoseksualnih osoba', ogorčeni su u Kontri i Iskoraku.

Također su izjavu predstavnice HNS-a Vesne Pusić da će se zalagati za gay brakove proglasili licemjernom. 'HNS nije najavio nikakve konkretne korake u tom smjeru u posljednjih deset godina, kao ni logičan izlazak iz koalicije s kojom ne dijeli stav oko toliko bitnog pitanja kao što je zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda', poručili su.

Zbog takvog, prema njihovom mišljenju, podcjenjivačkog pristupa prema građanima i građankama Hrvatske i nepostojanja političke stranke koja bi podržala njihova ljudska prava, pozvali su sve LGBT osobe da izađu na izbore i ponište izborne listiće.

Hrvatska je 2003. godine za vrijeme koalicijske vlade pokojnog Ivice Račana Zakonom o istospolnim zajednicama priznala i dozvolila istospolne zajednice. Tim zakonom homoseksualnim partnerima jamče se tek dva prava, na uzdržavanje i na podjelu imovine, recimo, dok heteroseksualni parovi vjenčanjem stječu 60 prava.

U Europi trend da sve više zemalja istospolne partnere izjednačava u pravima s bračnom zajednicom. Zakonodavna rješenja za istospolne zajednice u zemljama članicama Europske unije i sada su različita. Španjolska i skandinavske zemlje su legalizacijom istospolnih brakova otišle najdalje. S druge strane, katoličke zemlje poput Italije i Poljske te zemalja s konzervativcima na vlasti još su uvijek vrlo sablažnjive po tom pitanju. Valja istaknuti da je nedavno francuski zakonodavac većinom glasova odbacio prijedlog Socijalističke stranke o legalizaciji istospolnih brakova. To se dogodilo usprkos činjenici da je sve više Francuza senzibilizirano za ljudska pravima homoseksualaca te podržava njihova nastojanja za ravnopravnost istospolnih s heteroseksualnim zajednicama.