ZAOŠTRAVANJE SUKOBA

Prosvjed u Splitu i Kaštelima protiv spalionice

25.09.2011 u 14:43

Bionic
Reading

Zaoštrava se sukob brojnih Kaštelana okupljenih u više udruga protiv tvrtke Cemex zbog najavljene gradnje spalionice. Kaštelani tvrde da će otpad koji će se spaljivati u toj tvornici dodatno ugroziti zdravlje građana na području Kaštela, ali i na području Splita i šire

Ovih dana udruge su poslale više priopćenja medijima i obavijestile javnost da ne prihvaćaju Cemexovu Studiju o utjecaju na okoliš, prema kojoj ne postoji opasnost za zdravlje građana zbog spalionice. Jučer su navedene udruge iz Kaštela održale i prosvjed na splitskoj Rivi želeći upozoriti javnost, ali i građane Splita o opasnosti koja im prijeti zbog spalionice.

Podsjetimo da Cemex u svojim pogonima planira gradnju spalionice u kojoj bi se spaljivali željeznički pragovi i opasni drveni otpad. Koordinacijski odbor Mjesnog odbora Kaštel Sućurac, koji je osnovan zbog tvornice Cemex, na svojoj je sjednici podržao prosvjed. Na sastanku tog odbora također je kazano da će se podržavati i svi budući prosvjedi i slične demokratske akcije, a najavljeno je i pokretanje potpisivanja Deklaracije o pravu na zdrav život u Kaštelima i taj dokument bit će upućen resornom ministarstvu.

S Cemexom će se razgovarati, ali se neće pregovarati, čvrst je stav Koordinacijskog odbora. Na prosvjedu na Rivi su svi jasno istaknuli svoj stav po pitanju spalionice. 'Nismo protiv Cemexa, ali smo protiv toga da postane spalionica otpada. Oni nemaju filtre za opasni otpad', rekao je jedan od organizatora prosvjeda, Dragan Kovač. Prosvjednike su podržali i Zeleni Dalmacije. 'Došli smo podržati prosvjednike iako nismo protiv spaljivanja opasnog otpada. Otpad se negdje treba spaljivati, ali takva postrojenja trebaju biti adekvatno opremljena tako da ne nanose štetu ni okolišu, ni stanovnicima. Znamo da Cemex nema dimnjake opremljene adekvatnim filtrima', izjavila je Dajana Hem iz Zelenih Dalmacije.

Na Rivi je svoj štand istaknuo i Cemex, na kojem je Branko Mozara, direktor Odjela komunikacija ta tvrtke, istaknuo da mu je žao što ih prosvjednici nisu pozvali. 'Prema europskim standardima, mi moramo smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 20 posto. Zato smo pokrenuli izradu Studije utjecaja na okoliš koju je Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša ocijenilo pozitivnom. Utvrđeno je da nema štetnih utjecaja na okoliš ni zdravlje ljudi. Svi u Povjerenstvu, osim predstavnika Grada Kaštela, izjasnili su se pozitivno', izjavio je Branko Mozara. On predlaže da se o spornom pitanju izjasni i neovisni stručnjak.

Kako će se rasplesti ovaj oštar sukob građana Kaštela i Cemexa, tek ćemo vidjeti, no ne treba sumnjati da će ta tema na lokalnoj razini biti u prvom planu sljedećih mjeseci. Cemex je dosada njegovao dobre odnose s lokalnom zajednicom, no projekt sporne spalionice bit će ozbiljan test tih odnosa.