KOŠARICA MMF-U

Hrvatska se neće dodatno zaduživati do kraja godine

25.09.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica financija Martina Dalić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski, koji sudjeluju u Washingtonu na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), razgovarali su s čelnicima tih institucija o makroekonomskoj situaciji i potpori gospodarskom razvoju Hrvatske, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo financija

Izaslanstvo je prisustvovalo plenarnoj sjednici Godišnje skupštine Svjetske banke i na sastanku Nizozemske konstituence Svjetske banke, kojoj pripada Hrvatska, te se sastalo s Philippeom Le Houerouom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, direktorom za Hrvatsku Peterom Harroldom i Rudolfom Janom Treffersom, izvršnim direktorom te banke.

Razgovarali su o stanju postojećih projekta Svjetske banke u Hrvatskoj, pripremi novih projekata i potpori gospodarskom razvoju Hrvatske te financiranju aktivnosti na približavanju članstvu u EU, navodi se u priopćenju.

Hrvatsko izaslanstvo je s Ageom Bakkerom, izvršnim direktorom u MMF-u, i voditeljicom misije MMF-a za Hrvatsku Zuzanom Murgasovom razgovaralo o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i provedbi programa gospodarskog oporavka čiji je cilj prevladavanje utjecaja globalne ekonomske krize.

Tijekom boravka u Washingtonu izaslanstvo Ministarstva financija održalo je i nekoliko bilateralnih sastanaka, među ostalim s guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe Alomarom te s predstavnicima vodećih svjetskih poslovnih banaka, navodi se u priopćenju.

Ministrica financija Martina Dalić izjavila je u subotu u Washingtonu da se Hrvatska neće dodatno zaduživati do kraja godine niti sklapati novi aranžman s MMF-om, objavio je HRT. 'Ono što je bitno je da naša ekonomija pokazuje rast, bitno je da u svim segmentima, i u izvoznom dijelu i u dijelu osobne potrošnje i u dijelu industrijske proizvodnje, imamo pozitivne trendove. Mislim da će se to nastaviti i u trećem kvartalu. A ono što je svakako činjenica i što pokazuje ova godišnja skupština - okruženje oko nas nije povoljno, ponovno se pojavljuju procjene da bi europsko gospodarstvo moglo potonuti u krizu, a mi smo naravno i dio toga okruženja i zbog toga je još važnije da su trendovi koje bilježimo u ovoj godini pozitivni', kazala je ministrica financija za HTV.