MAĐARI UVJERENI

Bruxelles neće odobriti novi zakon o Ini

25.09.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Najavom da se priprema izmjena zakona prema kojem nitko osim RH neće moći imati više od 49 posto dionica Ine, premijerka Kosor uzburkala je mađarske duhove, a njihov veleposlanik u Hrvatskoj Gábor Iván smatra da novi zakon neće proći komisiju Europske unije

'Zakon koji bi ograničio vlasništvo u Ini ide protiv osnovnog principa unutrašnjeg tržišta EU-a, a to je slobodno kretanje kapitala. Govorimo o principu, ne o Ini. Osim što krši principe unutarnjeg tržišta, takav zakon – ograničavanje vlasništva u korist vlade – kršio bi i premisu Rimskog ugovora o zabrani diskriminacije', rekao je u intervjuu za Večernji list Gábor Iván, primijetivši da takav zakon ne postoji ni u jednoj od država članica.

Ni činjenica da Hrvatska još uvijek nije u Europskoj uniji neće doprinijeti lakšem donošenju izmjena zakona o Ini.

'Komisija ne može izravno primijeniti pravo zajednice ni pokrenuti postupak ili proceduru protiv Hrvatske. No kao 'čuvar ugovora', titula koju ima EK, siguran sam da će izreći mišljenje. Ne treba biti stručnjak da bi se zaključilo da bi vjerojatno bilo negativno', smatra mađarski veleposlanik.

Premijerkino opravdavanje prijedloga zakona sumnjom da je netko u tom poslu primio mito također za Gábora Ivána ništa ne mijenja na stvari te smatra da će on biti povučen baš kao što je i Mađarska prije četiri godine morala povući zakonsku proceduru kojom se pokušalo spriječiti OMV-ovo preuzimanje MOL-a.