PROMAŠENA REPORTAŽA

Za HTV barok i kriminal idu zajedno

24.09.2011 u 08:11

Bionic
Reading

Prijenos svečanog otvorenja Varaždinskih baroknih večeri na HTV-u počeo je kraćom reportažom o Varaždinu u kojoj se dobrim dijelom govorilo o – (navodnim) kriminalnim radnjama varaždinskih gradonačelnika

U najmanju ruku neobičan bio je početak sinoćnjeg izravnog javljanja djelatnika javne televizije s otvorenja našeg najstarijeg festivala barokne glazbe koji će se održavati do 3. listopada u Varaždinu, ali i još nekim mjestima u zemlji i inozemstvu. Nakon uvodnih kadrova dolaska publike, među kojima je posebno snimljen bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i njegova supruga, prije početka prijenosa svečanog koncerta Vroclavskog baroknog orkestra i Vroclavskog filharmonijskog zbora iz zagrebačkog je studija emitirana desetominutna reportaža o Varaždinu krajnje neobičnog sadržaja za tu prigodu.

Umjesto uobičajenog prisjećanja na početke VBV-a, propitivanja njegovog značenja ili nečeg tome sličnog, prve minute reportaže bile su posvećene Dragutinu Pustu, varaždinskom gradonačelniku, koji je ostao u povijesti upamćen samo po tome da je prevario građane, točnije štediše svoje štedionice krajem 19. stoljeća! O njemu je u reportaži govorila Spomenka Težak, viša kustosica Gradskog muzeja Varaždin, koja je opisala pronevjeru tog varaždinskog gradonačelnika i posljedice koje je zbog toga snosio!

'Povijest se ponavlja', rečeno je nakon toga u reportaži u kojoj se zatim spomenuo donedavni varaždinski gradonačelnik Čehok kao osumnjičenik te njegova (kontroverzna) odluka o brendiranju Varaždina, pad inicijativa...

Takvo stavljanje u kontekst ovogodišnjih, 41. varaždinskih baroknih večeri, otvorilo je pitanje hoće li HTV i ostala glazbena ili neka druga događanja ubuduće počinjati javljanjem pričama o kriminalnim događanjima u njihovim sredinama ili možda čak o postupcima protiv bivšeg predsjednika Vlade RH Ive Sanadera? Jasno, takvo što bilo bi krajnje neprimjereno, baš kao što je sinoć to bio slučaj s reportažom o Varaždinu. Naravno, itekako treba propitivati aktualna događanja i njihove aktere, ali za to treba naći odgovarajući prostor i vrijeme. To očigledno teško shvaćaju neki na javnoj televiziji, koja je dugo vrijeme šutjela o dvojbenim postupcima na domaćoj (političkoj) pozornici, pa sada to valjda želi nadoknaditi i na ovakav, krajnje upitan način.