NITKO NE OTIMA UČENIKE S VJERONAUKA

Ministarstvo obrazovanja demantiralo biskupe

23.09.2011 u 13:48

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića, vrh Katoličke crkve je, između ostalog, izrazio zabrinutost zbog navodnog prisiljavanja učenika u nekim školama da s vjeronauka prijeđu na etiku. Iz Ministarstva znanosti obrazovanja i športa su poručili da je zabrinutost HBK neosnovana

Naime, u vrlo šturom priopćenju koje je medijima odaslalo Tajništvo HBK priopćeno je kako se Stalno vijeće na današnjoj sjednici u Zagrebu uobičajeno osvrnulo na aktualnu situaciju u hrvatskom društvu, no o sadržaju tog osvrta nije kazano ništa. Tek je u jednoj rečenici istaknuto kako su 'biskupi, između ostalog, izrazili zabrinutost zbog pojava u nekim školama da se zbog manjka polaznika nastave etike prisiljavaju učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka da prijeđu na etiku'.

O kojim školama je riječ i koliko je raširena 'praksa' na koju su biskupi upozorili, možemo samo nagađati budući da su u priopćenju te informacije izostavljene. Ovakav potez hrvatskih biskupa može se protumačiti kao reakcija na mnogobrojne medijske, uglavnom anonimne, istupe roditelja koji se žale da su im djeca izložena pritisku i/ili šikanirana zbog činjenice da ne pohađaju vjeronauk. Uostalom, o nekima od tih slučajeva pisao je i tportal.

Zabrinutost Stalnog vijeća HBK nije opravdana i utemeljena jer učenici koji na početku školske godine odluče upisati vjeronauk obvezni su ga pohađati do kraja školske godine, izjavio je danas glasnogovornik ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonacci

Glavna točka dnevnoga reda današnje sjednice Stalnoga vijeća bila je priprema XLIII. plenarnog zasjedanja HBK-a koje će se održati u Varaždinu od 18. do 20. listopada 2011.

Na današnjoj sjednici Biskupske konferencije uz navedenog predsjednika Srakića sudjelovali su i ostali članovi Stalnoga vijeća HBK-a: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i potpredsjednik HBK-a, mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK-a, i Fabijan Svalina, zamjenik generalnoga tajnika HBK-a.