ALARMIRANA POLICIJA

Hakeri napali Slobodnu Dalmaciju

23.09.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Internetski portal Slobodne Dalmacije još od srijede ujutro našao se pod ozbiljnim napadima hakera, zbog čega mu u ovom trenutku velik broj korisnika još uvijek ne može pristupiti. Motiv napada zasad još nije poznat, no evidentno je da se radi o vrlo ozbiljnoj akciji hakerskih grupa, koji istovremeno šalju nekoliko milijuna zahtjeva za pristupom stranici i tako je pokušavaju potpuno blokirati

Iz novinske kuće sa sjedištem u Dugopolju pokraj Splita u petak ujutro alarmirali su policiju, koja zajedno s njezinim stručnjacima pokušava otkriti izvore napada.

Što je to DDOS napad?

Riječ je o napadu na neki računalni servis s ciljem da se korisnicima onemogući njegovo korištenje. Najčešće je riječ o bombardiranju nekog servisa na web poslužitelju s izrazito velikim brojem zahtjeva sve dok se poslužitelj ne zaguši i ne uspori do te mjere da posjetitelji više ne mogu otvoriti tu web stranicu.

Poslužitelj Metronet zasad je zatražio blokiranje rute prema IP adresi Slobodne Dalmacije zbog čega nijedan internetski provider koji ne razmjenjuje promet putem CIX-a (Croatian Internet Exchange) ne može pristupiti serveru Slobodne Dalmacije.

Uredništvo ovog portala, koji je sa 175 tisuća posjeta dnevno najveći sa sjedištem izvan Zagreba, javno se ispričao čitateljima i zamolio ih za razumijevanje.