Hrvatska SINDIKAT PROSVJEDUJE

HRT uskoro otpušta 389 ljudi

HRT uskoro otpušta 389 ljudi, potvrdio je predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac net.hr-u, a premda tvrdi da se sve radi u dogovoru sa sindikatima, oni kažu da su dovedeni pred gotov čin

'Mogu vam samo reći da radimo na programu zbrinjavanja 389 zaposlenih, i to je proces koji će potrajati, ne vjerujem da će biti gotov do kraja godine. Mora proći još koordinaciju sindikata, Zavod za zapošljavanje i nadležno ministarstvo, a svi će ti koraci biti provedeni u skladu sa zakonom', kazao je Popovac za net.hr.

Dodao je da se na otkazima počelo raditi nakon odobrenog programa restrukturiranja HRT-a te da procedure kod otkaza ne ovise samo o upravi. Na pitanje hoće li najprije otpuštati honorarce i koliko novinara planiraju otpustiti, Popovac je samo kazao: 'Ne bih o tome, zaposlenici su zaposlenici. Ali mogu vam reći da će honorarne suradnje uvijek biti, kao i stalnog radnog odnosa. U nekoliko godina namjeravamo otpustiti do 600 ljudi, ali to zahtijeva tehnološku modernizaciju i tu u pitanju nisu samo otpuštanja, nego i prirodni odljev i odlazak u mirovinu.'

No dok Popovac tvrdi da se sve radi u dogovoru sa sindikatima, predsjednica Sindikata novinara na HTV-u Sanja Šegedin Miriovsky kaže da joj nije jasno kako su došli do brojke od 389 ljudi, niti kako su odlučili u kojoj će službi otpustiti koliko ljudi: 'To je hodnička brojka, o njoj smo samo čuli vezano za potpisivanje prvog ugovora s Vladom koja traži rezanje zaposlenih i do nje se nije došlo na egzaktan način.

Koordinacija sindikata uputila je protestno pismo ravnateljstvu HRT-a, Programskom vijeću i Nadzornom odboru, koji je prihvatio plan restrukturiranja, jer nitko od 11 sindikata nije sudjelovao u izradi tog programa. Mi ga ne prihvaćamo jer smo dovedeni pred gotov čin', kazala je net.hr-u Šegedin Miriovsky.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još