JOŠ SE STIGNETE OKUPATI

Vikend sunčan do +30, od srijede malo hladnije

23.09.2011 u 10:20

Bionic
Reading

Danas u 11 sati i četiri minute počinje kalendarska jesen. No prijelaz iz ljeta proteći će glatko uz lijepo sunčano vrijeme koje će se nastaviti i sljedećih dana sve do srijede, javljaju prognostičari

U petak će u kontinentalnim dijelovima Hrvatske biti suho i djelomično sunčano. Puhat će većinom slab sjeveroistočni vjetar, a dnevna temperatura će se kretati od 20 do 25 stupnjeva Celzijevih.

I na Jadranu će u petak biti djelomično sunčano i suho, u Dalmaciji uz promjenjivu naoblaku. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena bura koja će podno Velebita ujutro biti jaka. U Dalmaciji se u noći očekuje slaba bura, a danju slab vjetar različitih smjerova. Najviše dnevne temperature bit će između 25 i 28° C.

Suho i djelomično sunčano vrijeme nastavit će se i tijekom vikenda. Jutro će u unutrašnjosti biti prohladno s temperaturama od 7 do 13° C, dnevne će se većinom kretati od 20 do 25° C.

Na Jadranu će subota biti pretežno sunčana. U noći će puhati slaba bura, a danju većinom slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 12 do 16° C, a uz obalu i na otocima od 18 do 23° C. Najviše dnevne bit će između 25 i 29° C.

Nedjelja Jadranu donosi nastavak stabilnog vremena uz obilje sunca, tek povremeno uz malu naoblaku. U noći će puhati slaba bura, koja će samo podno Velebita biti umjerena. Danju se na većem dijelu obale očekuje slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 12 do 16° C, a uz obalu i na otocima od 18 do 23° C. Najviše dnevne temperature bit će između 24 i 28° C.

I početak novog radnog tjedna u cijeloj će zemlji biti suh, pretežno sunčan i ugodno topao. Uz moguće kratkotrajne magle ili niske oblake jutarnje temperature u unutrašnjosti će se kretati između 8 i 13° C, a na Jadranu od 16 do 21° C. Dnevne temperature na kopnu će biti između 21 i 26° C, a na Jadranu između 26 i 30° C. Temperature mora bit će od 24 do 25° C, dakle još uvijek ugodne za kupanje.

U srijedu bi do nas mogla stići manja količina vlažnijeg i hladnijeg zraka. U unutrašnjosti je moguć porast naoblake, a ponegdje i kakav pljusak. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu bura pa bi u drugoj polovici tjedna moglo biti za par stupnjeva hladnije, rekao je Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Jedna narodna izreka kaže: 'Sveti Kuzma i Damjan, slivaj vino u badanj', što znači da je vrijeme za pravljenje mošta i vina.

- 25. rujna 1979. tajfun 'Mac' donio je južnoj Kini 813 mm oborine, s katastrofalnim poplavama.

- 28. rujna 1786. u Našicama je pao snijeg.