OPTUŽNICA NA POMOLU

HDZ pod istragom zbog isplata 'dodataka na plaću'

23.09.2011 u 08:12

Bionic
Reading

Takozvani 'dodaci na plaće', odnosno gotovinske isplate koje je HDZ isplaćivao svojim članovima od 2003. do 2009. godine, mogle bi postati jedan od dokaza koji će omogućiti USKOK-u da optuži HDZ kao pravnu osobu, piše Novi list. Naime, ako se utvrdi da novac nije proveden kroz poslovne knjige HDZ-a, da HDZ te transakcije nije prijavio i platio poreze na njih, bio bi to ključni dokaz protiv HDZ-a kao pravne osobe

U istrazi afere Fimi-media, kako ističe riječki dnevnik, USKOK je tražio da se provede i financijsko vještačenje tih gotovinskih isplata da bi se nedvojbeno utvrdilo jesu li isplaćivane svote evidentirane u dokumentaciji HDZ-a te jesu li po tim isplatama državi plaćena sva davanja.
   
Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević u svojim je iskazima USKOK-u tvrdila da te isplate nisu zavedene u službenoj financijskoj dokumentaciji stranke. Navela je i da joj je bivši glasnogovornik stranke i šef brojnih kampanja Ratko Maček još 2003. godine naložio da u službenoj dokumentaciji smanjeno prikaže potrošnju sredstava za izborne kampanje.

Ako bi se utvrdilo da sredstva kojima su raspolagali Branka Pavošević i Mladen Barišić doista nisu provedena kroz poslovne knjige HDZ-a, odnosno da HDZ te transakcije nije prijavio i platio poreze na njih, onda bi USKOK dobio ključni dokaz da je vladajuća stranka svjesno koristila crne fondove za stranačke potrebe. A prema Zakonu o kaznenoj odgovornosti, pravna osoba može kazneno odgovarati u slučaju da su njezine odgovorne osobe počinile kaznena djela te da se pravna osoba tim djelima okoristila.

Bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević o crnim je isplatama pred uskočkim tužiteljima govorila u više navrata. U svojim je iskazima navela niz osoba kojima su u gotovini isplaćivani tzv. dodaci na plaću.