Hrvatska OPTUŽNICA NA POMOLU

HDZ pod istragom zbog isplata 'dodataka na plaću'

Takozvani 'dodaci na plaće', odnosno gotovinske isplate koje je HDZ isplaćivao svojim članovima od 2003. do 2009. godine, mogle bi postati jedan od dokaza koji će omogućiti USKOK-u da optuži HDZ kao pravnu osobu, piše Novi list. Naime, ako se utvrdi da novac nije proveden kroz poslovne knjige HDZ-a, da HDZ te transakcije nije prijavio i platio poreze na njih, bio bi to ključni dokaz protiv HDZ-a kao pravne osobe

U istrazi afere Fimi-media, kako ističe riječki dnevnik, USKOK je tražio da se provede i financijsko vještačenje tih gotovinskih isplata da bi se nedvojbeno utvrdilo jesu li isplaćivane svote evidentirane u dokumentaciji HDZ-a te jesu li po tim isplatama državi plaćena sva davanja.
   
Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević u svojim je iskazima USKOK-u tvrdila da te isplate nisu zavedene u službenoj financijskoj dokumentaciji stranke. Navela je i da joj je bivši glasnogovornik stranke i šef brojnih kampanja Ratko Maček još 2003. godine naložio da u službenoj dokumentaciji smanjeno prikaže potrošnju sredstava za izborne kampanje.

Ako bi se utvrdilo da sredstva kojima su raspolagali Branka Pavošević i Mladen Barišić doista nisu provedena kroz poslovne knjige HDZ-a, odnosno da HDZ te transakcije nije prijavio i platio poreze na njih, onda bi USKOK dobio ključni dokaz da je vladajuća stranka svjesno koristila crne fondove za stranačke potrebe. A prema Zakonu o kaznenoj odgovornosti, pravna osoba može kazneno odgovarati u slučaju da su njezine odgovorne osobe počinile kaznena djela te da se pravna osoba tim djelima okoristila.

Bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević o crnim je isplatama pred uskočkim tužiteljima govorila u više navrata. U svojim je iskazima navela niz osoba kojima su u gotovini isplaćivani tzv. dodaci na plaću.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još