PODRUGOVO STANJE UMA

'Let 3 nisu umjetnici, oni su za psihijatriju!'

22.09.2011 u 15:32

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće ponovno je imenovalo Duška Mucala za vršitelja dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta na rok od godine dana, još jednom se usprotivivši mišljenjima bivšeg i sadašnjeg ministra kulture, Nacionalnog vijeća za kulturu i Vijeća za kulturu grada Splita

Konkretni izvještaj o Mucalovom radu nije predstavljen na sjednici, zbog čega se oporba pobunila, no ulogu zvijezde dana svejedno su na sebe preuzeli zapjenjeni desničar Luka Podrug te Kerumov kućni arhitekt Zoran Jeramaz

Raspravu o Mucalu, naime, njih dvojica iskoristili su kako bi 'stanje u hrvatskoj kulturi' opisali rijetko viđenim govorom mržnje.

Let 3 su kompleksaši i oni trebaju biti u psihijatrijskim ustanovama', skočio je Jeramaz, reagirajući na tvrdnje oporbe da Mucalo jednostavno nije 'čovjek iz kulture'.

Let 3 su oni što se skidaju goli, oni su za psihijatriju! Zar da nam takvi predstavljaju Split?! To nisu nikakvi umjetnici! Oni se mogu samo liječiti, kao i Dežulović i Lucić', prisnažio mu je Podrug.

Izjava splitskog ogranka HND-a

'Na posljednjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća svjedočili smo besramnom vrijeđanju splitskih novinara Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, koji su nazvani 'psihijatrijskim slučajevima' i 'liječenim drogašima'.

Nažalost, na te uvrede koje su izrekli vijećnici HČSP-a i HGS-a Luka Podrug i Zoran Jeramaz reagirao je samo jedan vijećnik. Nikakvih drugih reakcija nije bilo.

Demokracija podrazumijeva pravo slobode govora, ali ne i pravo bilo koga da koristeći pozornicu tijela vlasti zloupotrebljava tu slobodu. Takvi istupi potiču netrpeljivost i mržnju, s mogućim nesagledivim posljedicama, priskrbljujući negativan status cijelom Splitu i zato zahtijevaju odlučan odgovor u smislu najoštrije osude takvog ponašanja.
Stoga, osuđujući istupe vijećnika Podruga i Jeramaza, tražimo od Gradskog vijeća da se odredi prema tim uvredama i da ih najoštrije osudi te da se u budućnosti ne dozvoli takvo ponašanje vijećnika', rekao je predsjednik splitskog ogranka HND-a Pero Jurišin.

'Lucić i Dežulović - jedan za psihijatriju, a drugi narkoman!', s gađenjem je zaključio HČSP-ovac. Oporba je ponovno protestirala, tražili su od Nevenke Bečić da prekine skandaloznu raspravu, no ona se samo smijala sebi u brk.

'Ajte ti, mali skojevac, šta se buniš?', dobacio je Podrug kolegi iz SDP-a Gojku Čepi, dok je drugi SDP-ovac Darko Parić zavapio zbog skandalozne slike koja odlazi iz Splita.

U takvoj situaciji malo tko se uspio uopće koncentrirati na Mucala, pa je gotovo nezapaženo prošlo izlaganje HDZ-ove Sanje Bilač o rezultatima rada v. d. intendanta u prošlom razdoblju.

Znatno povećanje rashoda za autorske honorare, rad preko student-servisa i zakidanje države, pad gledanosti i broja pretplatnika, zapošljavanje ljudi bez javnog natječaja i gubitak od preko dva milijuna kuna, grijesi su koje je stavila Mucalu na teret, no na njene riječi apsolutno nitko nije reagirao. Kerumova većina je glasovala, v. d. intendanta miran je još godinu dana...

Nakon toga na red je došlo polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika Željka Keruma - ali sestra Nevenka Bečić ga je opravdala 'opravdanim odsustvom', pa je po drugi put u ovom mandatu Kerumov rad vijećnicima predstavio zamjenik Jure Šundov

Iz protesta zbog ignoriranja Gradskog vijeća sjednicu su napustili SDP-ovci i HNS-ovci, a potom su HDZ-ovci zatražili pet minuta pauze.

Pritisak oporbe urodio je plodom nakon samo nekoliko minuta: nema Keruma, nema ni rasprave o njegovom radu. Jure Šundov povukao je ovu točku s dnevnog reda, o radu gradonačelnika raspravljat će se prvom prilikom kada se on sam udostoji pojaviti na sjednici splitskog parlamenta.