UGOVOR PRED POTPISOM

Dinamu Maksimir, a Gradu troškovi održavanja

22.09.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Dinamo i Cibona sklopit će krajem mjeseca s Gradom Zagrebom ugovor o zakupu stadiona Maksimir, odnosno dvorane KC Dražen Petrović i igrališta na Tuškancu na period od pet godina, odnosno do 1. listopada 2016. godine

Na natječaj za koncesiju, koji je Grad raspisao 10. kolovoza, javila su se oba navedena kluba i sasvim očekivano istu su i dobila. No zakupnine ustvari nema jer je u samom tekstu natječaja stajalo da je 'iznos zakupnine jednak troškovima održavanja sportske građevine jer sportska građevina ne ostvaruje dobit'.

Drugim riječima, Dinamo i Cibona sada će i formalno biti ti koji će upravljati stadionom i dvoranom, ali će i ubirati prihode od poslovnih prostora i organizacije koncerata ili drugih priredbi, iako je u natječaju jasno stajalo da se građevine daju u zakup sportskih aktivnosti - nogomet i košarka.

'Prije godinu i pol donesena je odluka da se sve sportske građevine u Gradu daju u zakup. Dosad smo ih dali 150 i na red su došli Maksimir i KC Dražen Petrović', kazao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić

Unatoč tome što će klubovi iz Maksimirske i Savske biti zakupci i što se trebaju brinuti o tekućem održavanju (od sitnih popravaka, režija, pa do plaća za zaposlene koji rade na servisiranju svega toga), Grad će i dalje iz proračuna izdvajati za tekuće održavanje.

'Iznos koji Grad daje za održavanje svake godine sve je manji. Dinamo je za Maksimir ove godine dobio devet milijuna kuna, a vidjeli ste da je u njega uložio oko četiri milijuna eura. Koliko će dobiti za iduću godinu, vidjet ćemo kada bude išao prijedlog proračuna za 2012. godinu.

Što se tiče organizacije različitih priredbi i prihoda od najma, treba reći da sva zarada koja se ostvari ide za tekuću pričuvu, a ako bude veća od nje, onda taj višak klubovi moraju uplatiti u gradski proračun', pojasnio je Lovrić.

Davanjem Maksimira u zakup i sve glasnijim pričama o gradnji četiriju krovova na svakoj od tribina čini se da se za neko vrijeme odustalo od gradnje novog stadiona na Kajzerici, a i o referendumu za Maksimir gradonačelnik Milan Bandić više ne priča.