JURJEVIĆ SPASIO GRADONAČELNIKA

Split posreduje u prodaji stanova Kerumova nećaka

22.09.2011 u 13:20

Bionic
Reading

Gradonačelnik Željko Kerum nije se pojavio na sjednici splitskog Gradskog vijeća, ali za to nije ni bilo potrebe: goleme rupe i katastrofalno loše punjenje gradskog proračuna pokušali su obrazložiti njegov zamjenik Jure Šundov i sestra Nevenka Bečić

'Problem je u recesiji koja je zahvatila ne samo Hrvatsku, nego cijeli naš planet, počevši s Amerikom. Ne možete pripisati gradonačelniku i njegovim

suradnicima manjak u proračunu koji je uzrokovala globalna situacija', pravdala se predsjednica Vijeća Nevenka Bečić. Šundov je pokušao uvjeriti vijećnike da će se u iduća tri mjeseca pojaviti investitori koji će u gradsku blagajnu uliti stotine milijuna kuna za komunalni doprinos, no nije objasnio tko su oni.

Pročelnica gradskih financija Ljiljana Vučetić priznala je da je samo u prvih šest mjeseci Grad ostvario knjigovodstveni minus od 35 milijuna kuna, dok je realni manjak oko 56 milijuna. Pored svih ušteda i racionalizacija, pa i činjenice da je u Splitu potpuno zaustavljena komunalna izgradnja. Radi se tek na Zapadnoj obali, iako nitko još uvijek ne zna koliko će ona koštati i kako će uopće izgledati.

Šefica gradskih financija, na inzistiranje HSP-ovca Luke Roguljića, priznala je da je potrošeno 50 milijuna kuna koje su građani namjenski uplaćivali za sanaciju odlagališta Karepovac. 'To je potrošeno za komunalu', kazala je Vučetić, što je izazvalo konsternaciju u vijećnici. Kako je jedini veći komunalni objekt u izgradnji upravo Zapadna obala, ispred gradonačelnikova hotela Marjan, ispada da je gradska vlast nenamjenski potrošila 50 milijuna kuna.

Sjednice splitskog Gradskog vijeća i inače su izvor kojekakvih bizarnih otkrića: dogradonačelnik Jure Šundov tako je morao priznati da se Grad angažirao na prodaji privatnih stanova Kerumova nećaka Igora Sapunara. Naime, komunalna tvrtka Split gradnja posreduje u prodaji tisuću 'jeftinih stanova' na Kili, i to bez ikakvog potpisanog ugovora.

'Da, to je projekt privatne tvrtke. Nije napravljen ugovor, ali sve je javno definirano. Prednost u kupnji imat će građani s gradske liste prvenstva', pokušao je Šundov objasniti prirodu tog posla. Nije se osvrnuo na podatak da banke od kupaca traže 20 posto učešća u gotovini čak i prije kupnje stanova te da im se potpuno neuobičajeno savjetuje uzimanje nenamjenskih kredita.

Kakvo iznenađenje: Jurjević (opet) spasio Keruma

Inače, šef splitskog SDP-a Marin Jurjević ponovno je spasio Kerumovu kožu, i to tako što se (opet) nije pojavio na sjednici. Naime, zbog bolesti vijećnika Boška Knezovića gradonačelnik nema potrebnih trinaest glasova, a da se Jurjević pojavio omjer bi bio 12:12 i nijedna predložena odluka nije morala biti usvojena. No gospodin vijećnik navodno je na putovanju u Španjolskoj - jednako kao što je u nekoliko ključnih situacija prošle i ove godine iznenada otputovao u Iran, Meksiko...

Nema dvojbe, Jurjević je izuzetno zauzet čovjek - pogotovo kada treba odraditi svoj posao u Gradskom vijeću, iako se ono sastaje tek jedanput u dva mjeseca. Tajna veza Keruma i splitskog SDP-a očito savršeno funkcionira.