TURISTIČKA SEZONA

Makarska ostvarila rekordne rezultate, no i dalje čeka novac

22.09.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Iako su pale prve rujanske kiše, na makarskim plažama još uvijek ima kupača, a turistički djelatnici zbrajaju rezultate nakon vrlo dobre sezone

Makarska je zabilježila rekordne turističke rezultate, po riječima Tonća Lalića, predsjednika Turističke zajednice grada Makarske - u prvih osam mjeseci ostvareno je 11 posto više noćenja nego u 2010. te 12 posto više dolazaka u Makarsku nego lani.

Zahvaljujući odličnim vremenskim prilikama, sezona se produljila i na rujan, a brojke kazuju da je u odnosu na rujan 2010. u hotelskom smještaju ostvareno 10 posto više noćenja, dok je u privatnom čak oko 30 posto više noćenja nego lani, i po svemu sudeći ovo će biti rekordan rujan.

Makarska je u prvih osam mjeseci ostvarila 727.684 noćenja (6565.725 u prošloj godini), a od siječnja do rujna ostvarena su 107.053 dolaska, taj je grad posjetilo 95.841 stranih i 11.212 domaćih turista, što je velik porast u odnosu na 2010, kada ih je bilo 95.218 (83.667 stranih i 11.551 domaći turist).

I dok statistika govori o izvrsnoj sezoni, turistički djelatnik Vice Rudan kaže da je počela loše, a završila dobro, i bolja je nego prošle godine, ali postoje mogući problemi u turističkim agencijama koje dovode goste preko partnerskih agencija iz stranih zemalja.

Turističke agencije, među kojima je i jedna u kojoj Rudan radi, strahuju da netko od vanjskih partnera ne plati, a domaće agencije su platile stanodavce. Proteklih godina je bilo slučajeva da strani partneri nisu platili domaće agencije i sav trud je pao u vodu. Dakle, sezona na Makarskoj rivijeri je odlična, rekordna, ali tek kada strani partneri uplate novac domaćim agencijama.

'Statistički je to negdje na razini prošle godine, pa i malo bolje. No to je statistika... Naš najveći strah je da nam netko od vanjskih partnera ne plati, a mi smo platili stanodavce. To je naša situacija u ovom momentu. Što se ove sezone tiče, počela je loše, a završila je bolje', zaključio je Rudan.