ZBOG IZBORA I BLAGDANA

Pusić: Referendum treba odgoditi do veljače

21.09.2011 u 19:15

Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić u Splitu se prvi put javno založila za odgađanje referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji za veljaču iduće godine, i to zbog izbora u prosincu te blagdana Božića i Nove godine

'Po Ustavu, referendum se održava u roku od 30 dana nakon dvotrećinske odluke u Saboru. Sabor je početkom ove godine donio odluku da će se referendum održati 30 dana nakon potpisivanja ugovora o pristupanju, to nije ni Ustav, ni zakon, nego obična saborska odluka koju bi idući saziv trebao promijeniti', kazala je Pusić.

'S obzirom da se izbori održavaju 4. prosinca i da je potpisivanje ugovora o pristupanju Europskoj uniji predviđeno za 9. prosinca, po sadašnjoj situaciji očito je da bi se referendum morao održati najkasnije 9. siječnja. Smatram da nema potrebe riskirati jer očito neće biti dovoljno vremena za kampanju i upoznavanje građana sa svim činjenicama, po mom mišljenju odluka Sabora trebala bi biti usvojena u siječnju, a referendum održan negdje u veljači', dodala je Pusić.

Kao predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, kaže, danas objavljeni ugovor o pristupanju pročitala je nekoliko puta, no to će učiniti još koji put - čak i njoj ponekad je teško 'probiti' se kroz komplicirani tekst, pa je upravo zato bitno da se pred građane stave potpune i točne informacije.

'Ugovor je jako opsežan, no ono što je građanima najzanimljivije definirano je na otprilike 45 stranica i nekoliko dodataka koji govore kako će se hrvatsko zakonodavstvo uklopiti u europsku stečevinu. Nakon što se objavi cjeloviti ugovor, treba napraviti pametne i razumljive sažetke svakog poglavlja, kako bi građani prije referenduma točno znali o čemu odlučuju. Uostalom, sve te informacije ionako će biti podloga za buduću politiku bilo koje vlade', kazala je Pusić. Tvrdi da bi ovakav pristupni ugovor i ona sama potpisala.

Odgovarajući na naše pitanje o izjavi predsjednika Ive Josipovića da 'u Haagu sjede pogrešni ljudi', potencijalna buduća ministrica vanjskih poslova priznala je da 'ovakvu situaciju ne bi trebalo komentirati, pogotovo dok se ne dovrše otvoreni postupci'.

'Ne znam što kazati, ne želim ulaziti u to jesu li pravi ili krivi i nije uputno o tome govoriti, pogotovo dok postoji samo prvostupanjska presuda. Jesu li u Haagu trebali sjediti neki drugi? Da, može biti, ali tada se postavlja logično pitanje - tko su ti? Neki su možda već sjedili pred sudovima, ali ne nužno u Haagu... Teško mi je odgovoriti jer ne znam na koga je predsjednik mislio', kazala je Pusić.