A ŠTO JE S 'NE UKRADI'?

‘Glas Koncila’ stao u obranu vrha HDZ-a

21.09.2011 u 16:59

Bionic
Reading

Katolički tjednik ‘Glas Koncila’ u najnovijem broju upozorava kako Hrvatska vapi za zakonitošću koja bi stvarno izjednačila sve građane i sve pravne subjekte i u pravima, i u obvezama, te oslobodila zemlju od skrivenih moćnika koji narušavaju i sam ustavnopravni poredak i hrvatsku državu

Glavni urednik Ivan Miklenić u komentaru ‘(Ne)zakonitost u Hrvatskoj’ piše kako se, nakon stupanja na snagu 1. rujna svih novih odredaba zakona o kaznenom postupku, na nepromijenjen način nastavlja sustavno kršenje odredaba toga istog zakona o tajnosti istražnog postupka.

Pritom podsjeća kako su mediji proteklih dana bili preplavljeni preciznim i detaljnim iskazima HDZ-ove knjigovotkinje upravo u istražnom postupku, dakle ponovno se dogodilo očito nepoštivanje zakonske odredbe.

‘Nije pritom bitno što se u tom najnovijem slučaju radi o HDZ-u i članovima te političke stranke - premda u civiliziranoj državi baš nitko nema pravo gaziti ičija temeljna ljudska prava, pa tako ni javno prozvanih članova te stranke - već je bitno da onaj tko krši tu zakonsku odredbu iskazuje time zapravo koliko je moćan’, tvrdi Miklenić. Dodaje kako, štoviše, taj netko skriveni očito se osjeća tako moćnim da jasno očituje da je iznad svakoga zakona, a to znači i iznad hrvatskoga državnog ustavnopravnoga poretka.

Po njegovim riječima takvo funkcioniranje vlasti i pokazivanje moći bilo je na djelu u komunističkim državama u kojima je Centralni komitet Komunističke partije (ili kako su se već takva tijela u kojoj državi nazivala) baš o svemu odlučivao, a da nikada ni za što nije mogao biti pozvan na odgovornost.

No u tim komunističkim državama barem se, kako dodaje, znalo tko je ‘gazda’ i tko vuče konce i kontrolira cjelokupan društveni život, a u današnjoj Hrvatskoj ne samo da se to ne zna već se uporno snagom glavne struje javnoga mnijenja nameće mišljenje da takav ‘gazda’ i ne postoji.