DOGOVOR OKO SPALADIUM CENTRA

Kosor poklanja zemljište, Kerum gradi stometarski neboder

21.09.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor i splitski gradonačelnik Željko Kerum u utrci su s vremenom da bi prije izbora u prosincu zaključili posao koji su dogovorili prije nešto manje od dva mjeseca. Vlada će, naime, pokloniti Splitu 11 tisuća kvadrata državnog zemljišta u Lori, neposredno uz Spaladium arenu, a Grad će ondje izgraditi neboder od 25 katova, trgovački centar i garažu sa 1500 parkirališnih mjesta

Radi se o konačnom dovršetku Spaladium centra, planiranom još prije četiri godine, u vrijeme gradnje dvorana za Svjetsko prvenstvo u rukometu.

Po ugovoru koji su u to doba sklopili Vlada, Grad i konzorcij triju građevinskih tvrtki (Konstruktor, IGH i Dalekovod), komercijalne sadržaje trebao je izgraditi konzorcij te upravljati njima 30 godina, a potom ih prenijeti u gradsko vlasništvo. Neboder, trgovački centar i garaže bili su osigurač isplativosti projekta, jer bi prihodi koji bi se time stvorili pokrili iznos najamnine koju Split plaća za sportsku dvoranu.

Ipak, dolaskom recesije i odlaskom Ive Sanadera situacija se dramatično promijenila: Konstruktor, IGH i Dalekovod prestali su poštovati potpisani ugovor, po kojemu je centar još odavno trebao biti izgrađen, a na ruku im je išao prošli splitski gradonačelnik Ivan Kuret(HDZ), kao i sam Željko Kerum.

Prvi je u tajnosti potpisao dva aneksa ugovora po kojemu je produljio rokove izgradnje i oslobodio dotad blokirana sredstva, dok je drugi žmirio na nepoštivanje ugovora i odbio aktivirati jamstva kojima je od triju građevinskih tvrtki bez problema mogao naplatiti najmanje deset milijuna eura odštete.

Iz projekta su se u međuvremenu povukle i banke, a samo je Zagrebačka banka pristala financirati nastavak izgradnje vrijedan oko 80 milijuna eura, no pod uvjetom da zemljište bude u trajnom gradskom vlasništvu, a ne u režimu korištenja na rok od 30 godina. Povuci - potegni, gotovo dvije godine trajalo je splitsko moljakanje, a tek ovog ljeta Kosor i Kerum postigli su dogovor.

Vlada će pokloniti zemljište, odnosno prodati za jednu kunu, nakon što je iz Splita dobila uvjeravanje da će to 'pokrenuti novi investicijski ciklus, poboljšati gospodarsku situaciju u gradu i osigurati radna mjesta građevinarima, partnerima i kooperantima'.

Kako doznajemo, u budućem stometarskom neboderu u Lori - najvišem u Hrvatskoj - Kerum namjerava smjestiti kompletnu gradsku upravu i administraciju, kao i veći dio uprave i administracije gradskih poduzeća, čime bi se otvorio prostor za prodaju zgrade Banovine u Gradskoj luci i niza nekretnina koje danas zauzimaju splitske komunalne tvrtke.

Kosor
je obećala staviti svoj potpis, no tek nakon što Kerum izmijeni GUP i na papiru joj dostavi kako doista misli financirati 80 milijuna eura vrijedan projekt, u kojemu će Split imati najmanje 76 posto vlasništva.

Prvi korak, izmjena GUP-a, bit će odrađen na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća, a Kerum se obvezao u roku od 60 dana dostaviti Vladi sve elaborate, modele i investicijske programe. Bit će gusto i moguće je da poklanjanje zemljišta bude jedan od posljednjih poteza Jadranke Kosor u ovom mandatu.

Uspije li, Željko Kerum ostat će zapamćen kao gradonačelnik koji je za vlastite činovnike izgradio spektakularni stakleni neboder, a ostat će zabilježeno i to da je Split jedini grad u Hrvatskoj koji je vlastitim sredstvima izgradio - trgovački centar.