ZEMLJIŠTE U VELIKOJ GORICI

Zagorec i lokalni HDZ-ovac grade terene za golf

27.03.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Umirovljeni general Vladimir Zagorec investitor je izgradnje golf terena nedaleko od Velike Gorice, ustvrdila je Senka Gjurašin, jedna od vlasnica vinograda na velikogoričkom području na okruglom stolu Nacionalnog foruma za prostor koji okuplja mrežu civilnih udruga i neovisnih stručnjaka sa zahtjevom pred Ustavnim sudom za ukidanje Zakona o golfu te Zakona o poljoprivrednom zemljištu

'Investitor je general Zagorec, ali projekt zasad stoji. No, tri su privatne tvrtke, od kojih je jedna, Matra, u vlasništvu lokalnog HDZ-ovca Ivana Matkovića prema sudskom registru i dalje aktivne. Uz potporu mjesnih odbora i bez javne rasprave te prilagođenom izmjenom prostornih planova tvrtke su namjerile 127 hektara poljoprivredne zemlje u vlasništvu 200 obitelji oduzeti. Karta s ucrtanim planovima napravljena je u Australiji', pokazala je Gjurašin mapu na okruglom stolu, podsjećajući na najave građanskog bunta.

Gjurašin je napomenula da se u neposrednoj blizini nalazi i šumsko zemljište koje bi država lako mogla staviti u funkciju graditelja. Naime, aktualni Zakon obavezuje državu ili lokalnu uprava da na zahtjev investitora bez provedbe javnog natječaja proda 30 posto svog zemljišta, dok investitor još dobiva pravo izvlaštenja 20 posto poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu manjih zemljovlasnika koji su na trasi budućeg golf terena. Golf je država proglasilom »interesom RH«, piše Novi list 

Zanimljivo je što je Zlatan Juras, jedan od aktivnih igrača golfa, pred okupljenima novu regulativu proglasio 'zakonom protiv golfa' jer prije svega predviđa apartmanizaciju korisnu građevinskom lobiju, dok je interes za razvoj golfa izlika za gradnju, opravdana tobožnjom neisplativošću terena bez objekata.

U svijetu je golf teren bez vila uobičajen, a prihodi i profit ovise, kao i u svakom biznisu, o menadžmentu i načinu upravljanja, istaknuo je Juras. Nacionalni forum očekuje da će se 'zakon s više rupa nego golf teren' prije ili kasnije ukinuti.