KOSOR 'ZAPALILA' HDZ-OVCE U ARENI

'Ovih dana nas blate kao Tuđmana 90-ih'

Bionic
Reading

U gotovo popunjenoj zagrebačkoj Areni započelo je zasjedanje 14. općeg sabora HDZ-a, na kojem je jedini govornik iz stranke bila predsjednica Jadranka Kosor

Nakon što je jutros primila nacrt pristupnog ugovora od poljskog premijera Donalda Tuska, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor krenula je u mobiliziranje i motiviranje članstva u zagrebačkoj Areni. Uz skandiranje i mahanje zastavicama, u Areni su Kosor i stranačko vodstvo dočekali izaslanici.

Od gostiju i koalicijskih partnera u Areni su se pojavili HSS-ov Josip Friščić, predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt te predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić i tajnik HDZ-a BiH Vlado Čović. Njih je sve u pozdravnom govoru pozdravio glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić. Pozdrave je uputio i predstavnicima sindikalnih središnjica i HUP-ovu Ivanu Miloloži. Posebno oduševljenje u dvorani je nastalo kada je Bačić pozdravio braniteljske udruge, ali i Mladež HDZ-a. U publici su sjedili i stari HDZ-ovci poput bivšeg predsjednika vlade Nikice Valentića, Borislava Škegre, Ljube Ćesića Rojsa, Đure Perice. Primjećen je bio i bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček, čije se ime zadnjih dana spominje u kontekstu crnih fondova.

U Arenu došlo 9500 HDZ-ovaca, sve je koštalo 1. 146 000 kuna

Prema službenim podacima, na Sabor HDZ-a pozvano je 10.705 izaslanika, no pojavilo ih se, barem tako tvrdi Darko Milinović, samo 9500. Poručio je da će ljude zasigurno zasmetati zajedništvo HDZ-a pomoću kojeg će pobijediti na izborima.

Glavni HDZ-ov tajnik Branko Bačić novinarima je kazao da je organizacija Općeg sabora koštala milijun i 146 tisuća kuna.

Na pitanje iz kojeg fonda se financirao događaj u Areni, potpredsjednik Vlade Petar Čobanković rekao je da se financirao 'iz redovnih prihoda HDZ-a, i sve je transparentno, možete dobiti informacije o bilo kojem trošku'.

Bačić je pojasnio da je ovaj događaj dogovorilo Predsjedništvo HDZ-a i da nisu zvali poznate osobe i pjevači jer su htjeli dati naglasak na političke poruke. Događaj je organizirala agencija Digitel komunikacije.

'Cjelokupno financiranje HDZ-a je transparentno, a to su prihodi državnog proračuna, iz proračuna lokalnih središnjica i prihodi od donacija', rekao je Bačić i naglasio da će se ioz tih izvora HDZ financirati do kraja kampanje.

'Mi svi ovdje dijelimo iste vrijednosti - slobodu, demokraciju, nezavisnost i istinu. Takvu Hrvatsku želimo i gradimo. Spremni smo pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima', kazao je Bačić.

Osim kratkog obraćanja tajnika stranke Bačića, riječ su dobili i gosti iz BiH te koalicijski partner Josip Friščić, koji se osvrnuo i na novi HDZ-ov slogan 'Čuvajmo Hrvatsku'.

'Vodeći državnu politiku čistog računa i realnih obećanja nije bilo lako, ali stvorili smo ozračje da se može trošiti samo ono stvoreno i uvjete da se svakoga dana više stvara. Pitat će me poslije ovog kako vidim daljnju suradnju. Tako da zajedno čuvamo i gradimo europsku Hrvatsku, u dobrim odnosima sa susjedima, na zadovoljstvo svih građana', kazao je Friščić

HDZ-ovce je pozdravio i glavni tajnik Europske pučke stranke Antonio Lopez-Istruiza koji je imao potrebu naglasiti da 'Bruxelles neće za Hrvatsku biti isto što je Beograd bio za Jugoslaviju'. Bruxelles će, kaže Lopez-Istruiza, biti mjesto gdje će Hrvatska sjediti za stolom jednakih, donoseći odluke koje će imati jednakog utjecaja na Hrvatsku kao i na sve zemlje članice EU.

'Kao što je HDZ donio slobodu i nezavosnost Hrvatskoj prije 20 godina, tako će ona biti i prva stanka čija će vlada predstavljati Hrvatsku u europskoj obitelji', uvjeren je  Španjolac koji je udario i po SDP-u:

'Oni tvrde da će njihova vlada biti ta koja će uvesti Hrvatsku u Europsku uniju, u vezi toga želim reći dvije stvari: imali su 50 godina da uvedu Hrvatsku u Europu, a činili su suprotno, danas žele dobiti priznanje za nešto za što nisu učinili ništa. I druga stvar - sve je već učinjeno. Jadranka Kosor je već uvela Hrvatsku u EU, sve što je preostalo su formalnosti...'

No iako su riječi gostiju nagrađene pljeskom, pravo oduševljenje nastalo je kada je potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks najavio govor 'hrabre i odlučne žene koja je vodeći Vladu i HDZ najzaslužnija za ostvarenje jednog od najvažnijih strateških ciljeva Hrvatske - završetak pregovora i ulazak u Europsku uniju, što su ciljevi u rangu ostvarivanja suvereniteta'.

'Hvala vam što ste u teškim vremenima davali potporu vodstvu i meni, kao predsjednici stranke koju je stvorio doktor Franjo Tuđman. Na ovom saboru pokažimo snagu, i pokažimo što je zajedništvo, i pokažimo put kojim ćemo ići, a to je pobjeda na parlamentarnim izborima 2011', pokušala je Kosor ohrabriti okupljene na početku govora.

Upravo su zajedništvo i snaga bili moto cijelog njenog obraćanja izaslanicima na stranačkom skupu, što je bilo i očekivano nakon niza napisa u novinama o crnim stranačkim fondovima te frakcijama koje se navodno javljaju u HDZ-u. 'HDZ je oduvijek bio puno više od naših pojedinačnih sudbina i to ne mogu shvatiti oni koji nas mrze. Ovih dana nas blate kao što su to 90-ih radili Franji Tuđmanu. Misle da će nas skršiti. E, neće! Neće jer ne razumiju što je zajedništvo, ljubav i odanost', nastavila je Kosor

Pokušala je Kosor pojasniti otkuda ta mržnja prema HDZ-u. 'Neki mrze HDZ od trenutka kada im je na čelu s Tuđmanom srušio komunizam i Jugoslaviju. Rado bi uništili HDZ jer ne mogu podnijeti što nismo dali da se zaborave naši heroji, zato na poseban način pozdravljam branitelje, njihovu djecu, udovice poginulih. Mnogi bi uništili HDZ jer se više ne ide u Beograd po instrukcije, rado bi neki uništili HDZ jer smo uveli Hrvatsku u NATO i EU. Rado bi uništili HDZ jer smo se usudili reći da nitko nije iznad zakona i jer smo se usudili procesuirati sve zločine, pa i komunističke. Trudit ćemo se da borba protiv korupcije dođe do svih stranaka. Naša stranka platila je najveću cijenu, ali nećemo posustati dok ta borba ne dođe i do vrata SDP-a, HNS-a, IDS-a, i dok ne vidimo što su oni proteklih godina radili i što je iz onih priča koje kruže gradom i Hrvatskom istina i što nije', rekla je Kosor na sveopće oduševljenje izaslanika, koji su je nekoliko puta usred govora prekidali pljeskom i izvikivanjem 'Jadranka! Jadranka!'.

Karamarko: Nije dobro da se cijela stranka sotonizira zbog pojedinaca

Najnoviji član HDZ-a, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, kaže da je današnji Sabor HDZ-a bio 'jedna kvalitetna manifestacija u trenutku kada je stranka izložena jednoj bjesomučnoj harangi na osnovi djela pojedinaca, ali djela pojedinaca ne mogu dovesti do toga da se sotonizira i kriminalizira čitava stranka i niz povijesnih zasluga stranke'.

Karamarko kaže da osjeća jedinstvo stranke, da je i danas moglo biti sve pod tepihom i da je mogao biti mir, ali ističe da je MUP radio kvalitetno i beskompromisno u borbi protiv korupcije. Što se tiče curenja informacija iz istraga, Karamarko kaže da to nije dobro te se nada da će otkriti počinitelje koji su novinarima dali iskaze.

Iako se ime Ive Sanadera nije spominjalo, Kosor se indirektno dotakla procedure izbora predsjednika stranke i stranačkog vodstva, zbog koje je HDZ bio žestoko kritiziran na posljednjem saboru 2009. Naime, stranačkom je članstvu obećala izmjene Statuta. 'Kako je ovaj dan dan podnošenja izvješća pred svima vama, želim vam otvoreno reći da unutar naše stranke katkada u prošlosti nije bilo čvrste demokratske prakse i danas predlažemda se reformira naš statut i da se uvedu neka pravila po mjeri članova. Da svatko od članova ima pravo u potpunoj demokratskoj proceduri birati. Želim da sve stranačke odluke budu uvijek plod unutarstranačke procedure, a nikada diktat s ovoga ili onoga vrha, znam da ćete me u tome podržati. Želim jak HDZ koji će uvijek i u svakoj prilici biti spreman samo slušati glas svoga naroda', rekla je Kosor.

Već na samom početku govora na ekranu iza Kosor se pojavila fotografija na kojoj joj poljski premijer Donald Tusk uručuje nacrt pristupnog ugovora, pa stoga nije bilo ni bilo čudno što je mnoge riječi predsjednica HDZ-a utrošila na pristupanje Europskoj uniji.

'Bilo je mnogo onih koji su nas sprečavali, ali i puno koji su nam pomogli. Nitko osim nas u Vladi u proljeće nije vjerovao da ćemo završiti pregovore do kraja lipnja. Ja sam tako rekla, a ja sam predsjednica HDZ-a i HDZ ispunjava svoja obećanja. Mi smo ta snaga koja jamči da će članstvo u EU biti instrument zaštite nacionalnih interesa. Za mnoge na ljevici je Europa bila alibi da izraze svoju mržnju prema Tuđmanu, HDZ-u i bilo kakvom isticanju nacionalnih interesa. U Europu ulazimo s hrvatskim jezikom, hrvatski jezik postaje 24. službeni jezik EU-a. Ulazimo s našom kršćanskom tradicijom, vrijednostima i identitetom. Dok smo mi završavali pregovore, drugi su agitirali protiv HDZ-a i hrvatskih interesa', kazala je Kosor

Spomenuvši se obećanja, Kosor je pokušala opisati i HDZ za treće desetljeće, kao stranku koja će predovoditi nacionalni konsenzus za gospodarski razvoj.

'Mogu obećati da će u srcu našeg programa biti gospodarstvo. Zaista ćemo potaknuti novo zapošljavanje. U novom mandatu osim zdravstvenog osiguranja, poslodavci neće za mlade zaposlenike morati platiti pola doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja. Isto će vrijediti i za nezaposlene koji su bez posla dvije godine. Motivirat ćemo poslodavce da otvore nova radna mjesta. U novom mandatu uvest ćemo ulagačke olakšice na porez na dobit. Nastaviti ćemo smanjivati neporezna davanja i do kraja 2013. prepoloviti ćemo državni deficit', rekla je Kosor.

Govoreći o potezima SDP-a kada je prije osam godina bio na vlasti, Kosor kaže da se treba probuditi sjećanje i da su, kada su došli na vlast, vraćali njihove dugove.

'I u sljedećem mandatu nema smanjivanja rodiljnih naknada i braniteljskih mirovina. Nema drastičnog smanjivanja plaća učiteljima i liječnicima, nema masovnog otpuštanja državnih službenika premda su nam s ljevice to poručivali. Nema poreza na imovinu koji bi dodatno ugrozio standard naših građana, a oni koji to govore lažu jer porez na imovinu bi morala plaćati svaka bakica koja ima imovinu, a jedva živi. Ništa od politike rasprodaje većih poreza i još većih deficita, jer će HDZ pobijediti na izborima', obećala je Kosor.

'Pobijedit ćemo jer želimo čuvati Hrvatsku i zato se moramo okupiti, moramo pokazati da nas ima, da smo snažni i jedinstveni. Moramo okupiti sve koji misle hrvatski i misle za Hrvatsku i sve koji ljube Hrvatsku. Ovako jedinstveni krenimo na posao, nek Bog čuva Hrvatsku i HDZ, i ponovit ću onu Tuđmanovu: 'Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto!' zaključila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor svoj gotovo sat vremena dug govor.