CRNI FONDOVI HDZ-A

I Maček i Matković prozivaju Jarnjaka

16.09.2011 u 09:52

Bionic
Reading

'U stranci se pitanje novca i njegova trošenja nikad nije postavljalo jer je o tome odlučivao isključivo jedan čovjek, koji se zove Ivo Sanader', kazao je u svojoj 100-minutnoj ispovijedi Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade, otkriva Jutarnji list

'Mi žene u HDZ-u imale smo pravo na dva kostimića'

Matković je otkrila da su žene iz HDZ-a imale pravo na dva kostima godišnje koja su mogla uzeti u robnoj kući Siscia. 'Oduvijek su tajnice i druge žene u stranci imale to pravo,  no nisu ga imale tajnice u Vladi, a većina njih je na rad u Vladu došla iz stranke. Stoga je bilo dogovoreno da i one jednom godišnje mogu uzeti dva kostima u Sisciji', izjavila je Bianca Matković. Istaknula je da su to pravo imale tajnice u Vladi, Katarina Fuček i ona, ali da nije sigurna je li se na račun stranke mogla oblačiti i Jadranka Kosor. Suprotno Mačekovim tvrdnjama, Matković je rekla da, za razliku od kolegica u HDZ-u, nije imala pravo na odjeću iz Heruc galerije. Kazala je također da ne zna kako su plaćani ti kostimi i pretpostavlja da su plaćeni s računa stranke. Međutim, Maček je izjavio da je odjeću gotovinom plaćao Barišić.

Maček, koji bi, nakon statusa svjedoka, kako doznaje Jutarnji, u aferi Fimi-Media zajedno s bivšim glavnim tajnicima HDZ-a Ivanom Jarnjakom i Brankom Vukelićem mogao biti pozvan u USKOK kao osumnjičenik, tako je izravno opovrgnuo tvrdnje Ivana Jarnjaka da je cijelo Predsjedništvo HDZ-a odlučivalo o financijskom poslovanju stranke.

'Na sjednicama Predsjedništva nikad nismo raspravljali o novcu. Nikad nije bilo govora o financijskim planovima ili novčanim izdacima, pa čak ni o kupnji najosnovnijih materijalnih potrepština. Ništa se nije moglo kupiti ako Sanader nije dao dopuštenje', kazao je Maček.

Prema Jutarnjem listu, USKOK istražuje poslovanje Mačekovih tvrtki i podrijetlo imovine. On je navodno otkrio i da je od 2003. do 2008. bila praksa da se za važne osobe u stranci i Vladi kupuje odjeća. Troškove je plaćao Barišić, a kome će se kupiti odjeća, odlučivala je, tvrdi, Bianca Matković, koja je sebi birala odjeću u Heruc galeriji, Linei exclusive i Koteksu. Maček je ispričao i da su svaki mjesec u središte HDZ-a dolazila dva talijanska dizajnera s dva odijela za Sanadera te mu istodobno uzimala mjeru za nova odijela marke Brioni. 'Nije poznato tko je plaćao ta odijela', istaknuo je Maček.

Tvrdnje Ivana Jarnjaka da je Predsjedništvo HDZ-a donosilo sve odluke o financijskom poslovanju, osim Ratka Mačeka, demantirala je, kako doznaje Jutarnji, i Bianca Matković, bivša državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, koja je od 2003. do 2009. bila voditeljica Sanaderova stranačkog ureda, članica Predsjedništva i osoba zadužena za politički marketing HDZ-a.

'Što se tiče donacija, nemam neposrednih saznanja kako su prikupljane, no rečeno nam je: Ako postoje zainteresirane fizičke ili pravne osobe koje bi željele donirati neki iznos, uputite ih u Glavno tajništvo stranke, koje je bilo zaduženo za primanje i evidenciju donacija. Ne znam jesu li donacije, uplaćivane uglavnom u gotovini, polagane na račun stranke.

Međutim, napominjem da je sve u vezi s donacijama i financijama vodilo Glavno tajništvo stranke. Dakle, osobe koje su bile zadužene za novac su Branko Vukelić kao glavni tajnik, Vladimir Kurečić kao zamjenik i Branka Pavošević, zatim Mladen Barišić kao glavni rizničar, kasniji tajnik Ivan Jarnjak te njegovi zamjenici Josip Šarić i Marica Glavaš', stoji u iskazu Biance Matković.

Iako je šest godina vodila ured Ive Sanadera, tvrdi da ništa ne zna o Fimi-Mediji, da nema pojma o tome tko je i čijim novcem financirao kupnju Osječke televizije i Hrvatskog lista, tko je plaćao Miši Kovaču, Nini Badrić, Thompsonu, Miroslavu Škori i ostalim estradnim grlima koja su pjevala za HDZ.

Zanimljiva je izjava Biance Matković da ništa nije znala o načinima plaćanja Ircima koje je doveo Miro Kovačić radi izrade medijske strategije za kampanju. Kazala je, naime, da je svjetski poznate stručnjake za politički marketing doživjela kao prijatelje koji žele pomoći stranci.