JAKOVČIĆEVA MISIJA U SAD-u

Kajin: Došlo je vrijeme da se svi rastrče po svijetu

15.09.2011 u 16:51

Bionic
Reading

Istarski župan i predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS-a) Ivan Jakovčić nije bio nazočan današnjem predstavljanju programa Kukuriku koalicije. Uz čelnike SDP-a Zorana Milanovića, HNS-a Radimira Čačića, HSU-a Silvana Hrelje, jedino je o programu Koalicije u ime IDS-a govorio potpredsjednik stranke Damir Kajin

'Osnovni razlog zašto Jakovčić nije bio prisutan je taj što je njegov odlazak u SAD dogovoren davno prije nego tajming predstavljanja programa Koalicije u Tvornici kulture', pojasnio je razlog Jakovčićevog izostanka potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, dodajući kako je župan Istre otišao je u Ameriku u ponedjeljak, a vraća se krajem narednog tjedna.

Naime, uoči raspisivanja međunarodnog natječaja za projekt Brijuni rivijera, župan je otišao u SAD kako bi osobno razgovarao s potencijalnim partnerima. Na pitanje s kime će se Jakovčić sastati u SAD-u, Kajin je samo kratko odgovorio kako 'ne želi ulaziti u to'.
'Mislim da je došlo vrijeme da bi se trebali svi rastrčati po svijetu i probati nešto napraviti', veli Kajin, pojašnjavajući da Jakovčić ipak nije u istoj poziciji kao Milanović, Hrelja ili Čačić. Kako kaže Kajin, Jakovčić koji je na polovici mandata nema vremena čekati, a nemaju ni građani Istre.

'Istra ima silnih problema, od toga ne bježim, no kad bi svi imali probleme kao Istra – problema ne bi bilo. Istra 2011. ima više zaposlenih nego 90-ih godina, nezaposlenost je otprilike ista, a izvoz je pet puta veći i još uvijek nam je prva gospodarska grana industrija.

Ove godine, otvaramo 110 kilometara brzih cesta, na čijim je gradilištima bilo svakodnevno zaposleno preko dvije tisuće građevinara. Sad se postavlja pitanje kamo s tih dvije tisuće radnika? Treba pod hitno otvoriti tri do četiri velika projekta, kao što su županijsko odlagalište otpada Kaštijun, sustav kanalizacijskog navodnjavanja, izgradnja nove Bolnice i projekt Brijuni rivijera, za koji će priprema dokumentacije trajati najmanje godinu i pol dana, i vjerujem da stoga domaće tvrtke nisu tako zainteresirane. Sve u svemu potrebno je pronaći investicije u iznosu tri do četiri milijarde!' pojasnio je Kajin, razloge zašto se istarski župan otputio u bijeli svijet.

'Istra ima tu sreću kad je svijet u recesiji da, zbog izvoza i turizma, prvi osjetimo krizu, ali se i prvi budimo kad se svijet počinje oporavljati', zaključio je saborski zastupnik IDS-a i potpredsjednik stranke Damir Kajin.