PROTUPOŽARNA ZAŠTITA

Je li učinjeno sve da požar ne zahvati vojno skladište?

15.09.2011 u 15:29

Bionic
Reading

'Takav objekt zaslužuje stalni protupožarni nadzor, bilo da je riječ o vatrogasnom vozilu, sustavu hidroinstalacija i slično' rekao je za tportal glavi vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin komentirajući požar u vojno skladišnom kompleksu Pađeni kraj Knina

Objašnjava da mora postojati sustav da vatra s otvorenog prostora, s obzirom na to da je skladišteno streljivo i eksploziv zapalilo požar koji je buknuo izvan kompleksa MORH-a, koji bi spriječio dolazak vatre u taj prostor u kojem je bilo skladišteno 1.800 tona streljiva i eksplozivnih naprava. Vojni analitičar Igor Tabak jučer je za tportal rekao kako ulazak vatre u krug skladišnog prostora treba spriječiti i održavanjem prostora oko tih objekata.

'Logično bi bilo da imaju takav protupožarni sustav', kaže Jurin i tumači kako ne postoji mogućnost da MORH angažira pripadnike Javne vatrogasne poslove, već da profesionalni vatrogasci rade protupožarnu obuku za pripadnike MORH-a. Kaže da bi bilo poželjno da u krugu takvih kompleksa postoji protupožarno vozilo.

Iz MORH-a nam pak kažu kako su u navedenom objektu poštovane 'sve navedene mjere, uključujući protupožarne putove i protupožarne prosjeke, hidrante i slično'.

Ističu i da su poštovane 'mjere i procedure u slučaju požara u vojnim objektima propisane Pravilnikom o službi u OS RH'. No u navedenom Pravilniku objašnjene su protupožarne mjere za vojne objekte, no ne za skladišta streljiva i eksplozivnih tvari.

U trenutku požara u kompleksu je bilo 16 pripadnika Oružanih snaga koji su do zadnjeg trenutka, kažu u MORH-u, 'branili navedeni objekt i poduzeli sve mjere da spriječe požar te su praktički pod eksplozijama u zadnji trenutak ga napustili'.