MATIJEVIĆA NITKO NIJE SLUŠAO

'Bio sam naivan, upozorio sam Sanadera na Barišića'

15.09.2011 u 15:51

Bionic
Reading

Nekadašnji pomoćnik ravnatelja Carine i voditelj Službe za nadzor Robert Matijević još je 2004. upozorio tadašnjeg premijera Ivu Sanadera na sumnjivo poslovno ponašanje svog šefa Mladena Barišića. Tvrdi da bi danas bilo sve drukčije da su poslušana njegova tadašnja upozorenja na organizirani gospodarski kriminal

Ivi Sanaderu sam, još dok sam u listopadu 2004. štrajkao glađu ispred Vlade i Sabora, doslovno napisao da je Mladen Barišić kriminalac, naivno vjerujući da premijer ne zna što mu radi iza leđa. Nije se dogodilo ništa', prisjeća se Robert Matijević, jedan od najpoznatijih hrvatskih 'zviždača' koji bi se ovih dana, nakon presude Upravnog suda i višegodišnjeg istjerivanja pravde, trebao vratiti na radno mjesto šefa Službe za nadzor u Carinskoj upravi.

Na posao se, doduše, trebao vratiti još prije pet godina, kada je oslobođen optužbi da je nesavjesnim obavljanjem službe, odnosno propuštanjem nadzora u slučaju šverca 19,5 tona kave iz rujna 2002. oštetio državni proračun za desetak milijuna kuna. Nakon što je proglašen nevinim, ravnatelj Barišić ga ipak nije vratio na poziciju svog pomoćnika, pa se Matijević odlučio na tužbu pred Upravnim sudom i – dobio spor.

'Nakon upozorenja premijeru Sanaderu godinama sam svako malo ponavljao prestrašne priče o Barišiću. Institucije su sve to znale. Mladen Barišić je čak bio i prvi kandidat za ministra policije nakon odlaska Marijana Mlinarića, no radili su provjere. Nije prošao. I sa mnom su kontaktirali', podsjetio je Matijević.

Da su institucije mogle doznati sve o malverzacijama kojima se bavio tadašnji ravnatelj Carine, jasno je i iz dvije kaznene prijave koje je protiv Mladena Barišića u godinama koje slijede podnio Matijević. 'Prvu kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti podnio sam 2007, a godinu dana kasnije i kaznenu prijavu radi nesavjesnog rada u službi. Sve je to odbačeno', ukazuje Matijević.

Prije toga je o svemu izvijestio i ministra financija Ivana Šukera te mu je 2005. podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Barišića. 'I o tome postoji pisani trag, jer sam zahtjev poslao preporučenom poštom na Ministarstvo financija. Ministar Šuker bio je nadređen Barišiću. Opet se ništa nije dogodilo', napominje Matijević.

Uvjeren je, kako kaže, da 'Hrvatska danas ne bi bila u banani, kako je to jednom prilikom rekao Ivo Sanader, samo da se poslušalo što je o organiziranom gospodarskom kriminalu govorio još 2003. i 2004. godine'.

'Sve dok u ovoj državi ne bude postojao sustav po kojem će svatko odgovarati za svoj rad ostat ćemo na razini onoga 'pojeo vuk magare', nikom ništa i kraj svega', zaključuje Robert Matijević.

Pokušaji da se o Matijevićevim navodima dobije očitovanje spomenutog bivšeg ministra financija Ivana Šukera, koji je dan prije navodno bio na ispitivanju u USKOK-u vezano za aferu Fimi media', nisu urodili plodom.