NAPRASNA PROMJENA ZAKONA

'Pučki pravobranitelj igračka je u rukama vlasti'

15.09.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Različita su mišljenja o tome jača li ili slabi konačni prijedlog Zakona o pučkom pravobranitelju tu instituciju. Osnovni prigovori odnose se na širenje djelokruga rada Ureda, a ukidanje funkcija zamjenika Pučkog pravobranitelja što bi moglo utjecati na efikasnost rada samog Ureda

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić kaže da spajanjem Ureda pučkog pravobranitelja s posebnim pravobraniteljima oni ostaju obavljati dužnosti koje su i do sada obavljali.

'Pučki pravobranitelj u ključnom elementu, a to je nadzor nad pravosuđem i zaštita prava građana od diskriminacije i ostalim poslovima gubi mogućnost da kvalitetno radi kao do sada, jer se, umjesto tri zamjenika, sada predviđa samo jedan, a dobili smo i nove poslove koje smo dobili Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Nacionalnom preventivnom mehanizmu konvencije protiv mučenja', objasnio je Malčić. No Zoran Pičuljan, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, u ime Vlade koja je predlagatelj zakona kaže da funkcije pučkoga nisu oslabljene, a Ured je ojačan stručno kroz pripajanje Centra za ljudska prava i spajanjem s posebnim pravobraniteljima. 'U parlamentu će se to raspraviti hoće li pučki pravobranitelj ostati bez zamjenika, ali predlagatelj smatra da je garant provođenja zakona njihova kvaliteta, a ne broj ljudi', rekao je Pičuljan.

Aktivist za ljudska prava Srđan Dvornik ima potpuno drukčiji pogled na situaciju od Malčića i Pičuljana. 'Za mene nije suština hoće li to biti jedan pravobranitelj sa zamjenicima ili će biti četiri pravobraniteljska ureda kao do sada, nego je glavna sporna stvar ta da je to rješenje s njegovim spajanjem došlo iznebuha očito jednom odlukom u Vladi koja se dogodila negdje unutar manje od pola godine koja nije rezultat javne rasprave i analize. To sve skupa pokazuje da je to i dalje igračka u rukama izvršne vlasti', kazuje neovisni istraživač Dvornik.

On smatra da pučki pravobranitelj koji treba braniti prava građana, mora, koliko god ga bira parlament, biti nezavisni igrač, mora biti fajter i mora moći biti neugodan. Prema tome, zaključuje, njegova nezavisnost važnija je od svega drugoga. 'Ovo pokazuje da ako mu se u novom zakonu i predvidi više neovisnosti, to pokazuje da je cijeli proces igračka u rukama izvršne vlasti i ona ne pitajući druge radi što hoće', rekao je aktivist za ljudska prava.

Srđan Dvornik

I to dolazimo do ključnog detalja koji je možda motivirao politiku da se cijela priča na brzinu riješi. 'Hrvatska je u obvezama prema Europskoj uniji prihvatila jačanje pučkog pravobranitelja u skladu s novim ovlastima, a ovime se to ne postiže', tvrdi pučki pravobranitelj Malčić. On ne vjeruje da će samo Zakon o pučkom pravobranitelju, odgoditi ili dovesti u pitanje put Hrvatske u EU, međutim, u sklopu s ostalim zakonima, a poznato je koji su prigovori na području ljudskih prava, a to su i zakon o pravu na pristup informacijama i o besplatnoj pravnoj pomoći i zakon o sprečavanju sukoba interesa. 'U sklopu svega toga, slabljenje ovakve institucije indikativno je i s obzirom na to da to više nije politička odluka Europske unije nego je to sada na svim državama članicama da ocjenjuju, osim Europske komisije, ispunjavanje obveza Hrvatske ne bi se s tim trebalo igrati', poručuje Malčić.

Dvornik smatra da je direktiva iz Bruxellesa, a ne želja za osnaživanjem Ureda pučkog pravobranitelja motivirala zakonodavce u ovom slučaju. 'Dobili su mjerilo od Europske komisije. To je glavni motiv, koliko oni tvrdili da je motiv jačanje, a taj motiv im je netko rekao da mora biti njihov motiv', smatra Dvornik. On smatra da su oni loši političari ako je to njima stvarno motiv. 'Pučki pravobranitelj njima je prirodni neprijatelj. Ako on to nije, onda imamo problem. Prema tome, vjerujući u njihovu motivaciju moram kazati da se prije kladim da je to zbog Europske unije nego da svoga prijatelja ojačaju da im on onda pravi neugodnosti', zaključuje on. Državni tajnik Pičuljan potvrđuje da ovaj zakon ispunjava zahtjeve Europske unije vezane uz ured pučkog pravobranitelja što je dio mjerila iz Poglavlja 23. 'Ministarstvo pravosuđa ne bi dozvolilo da se prijedlogom umanjuje značaj ureda pučkog pravobranitelja', kazao je on. Nezadovoljni pravobranitelj Malčić za saborsku proceduru unaprijed je pripremio amandmane za ovaj zakon kada se, uskoro, nađe pred zastupnicima u saborskim klupama, ali skeptičan je u vezi prihvaćanja njegovih argumenata ako stranačka stega glasačke mašinerije vladajuće koalicije bude upregnuta u brzo izglasavanje zakona.