PROPJEVALA I SANJA CRNKOVIĆ

Barišićeva suradnica iz Carine brojala novac za crni fond

15.09.2011 u 12:17

Bionic
Reading

'Da, i ja sam bila tu kad se brojao novac', izjavila je Sanja Crnković, desna ruka Mladena Barišića, bivšeg šefa Carine, HDZ-ova rizničara i glavnog kreatora prikupljanja novca za stranački crni fond, piše Jutarnji list

Sanja Crnković ima 38 godina. Svaki put kad bi njezin šef ušao u sobu i rekao 'došla je', ona je znala što to znači: spustila bi se u garažu i uvela blagajnicu HDZ-a Branku Pavošević do Barišićeve sobe. Nitko drugi ne bi znao da je tu, niti su je evidentirali na ulazu. Sjeli bi svih troje za stol i počeli brojati novac. Istražiteljima USKOK-a je otkrila da se to događalo dva do tri puta godišnje.

Sumnjive devize

Uz Barišića, Pavošević i Nevenku Jurak, ovo je iskaz treće osobe koja potvrđuje navode o prikupljanju novaca za crnu blagajnu HDZ-a. Podsjetimo, Jurak je u iskazu opisala kako su izvlačili novac iz državnih tvrtki, a Pavošević i Crnković su detaljno opisale kako su u više navrata brojale novac koji im je donosio Barišić. Nisu uvijek u pitanju bile kune, nego i devize: dolari i euri. Tragom ovih deviznih uplata, postavlja se pitanje nije li se HDZ, osim izvlačeći novac iz državnih i javnih ustanova, financirao i novcem koji se na crno uplaćivao Carini?!

'Uvijek se radilo o milijunskim iznosima, a u jednom navratu bilo je oko milijun eura', ispričala je, kako navodi Jutarnji, Sanja Crnković. Dan kada su izbrojale dva milijuna eura opisala je istražiteljima i Branka Pavošević. 'Taj dan ostao mi je u sjećanju kao jedan ružan dan', navodno je rekla.

Zanimljivo je da Sanja Crnković i dalje radi u Carinskoj upravi, u Uredu za odnose s javnošću, ali nije više pomoćnica ravnatelja. U telefonskom razgovoru novinarki Jutarnjeg lista je otkrila da je istina to što je ispričala istražiteljima.

'Radila sam svoj posao. Ni kriva ni dužna našla sam se u takvoj situaciji i nemam tu što više reći. Potresena sam. Tko ne bi bio? Pa nisam ni ja od kamena. Što da vam kažem? Dođete na posao, radite ono što vam nadređeni kaže, odradite svoj posao, a onda vam on kaže da još nešto napravite. I to… Što da vam kažem? To je za mene završena priča', kazala je za Jutarnji Crnković.

U predstavci pod naslovom 'Mišljenje Sindikata za raspored službenika na položajna mjesta u Carinskoj upravi, Središnjem uredu i zahtjev za podnošenje ostavke na mjestu ravnatelja CURH', od 20. kolovoza 2009. godine, Nezavisni sindikat carinika Hrvatske upozorio je na nove slučajeve političke korupcije u Carinskoj upravi Ministarstva financija Republike Hrvatske, te je kao primjer naveo sumnjivo imenovanje Sanje Crnković na položajno mjesto pomoćnika ravnatelja Carinske uprave.