U PLANINAMA PRVI SNIJEG?

U nedjelju kiša, u ponedjeljak 20 °C manje

15.09.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon jačeg zahlađenja koje će u naše krajeve stići u nedjelju i ponegdje donijeti temperature niže i za 20 °C, sredinom sljedećeg tjedna vrijeme će se stabilizirati, međutim kasnoljetne vrućine više nam se neće vratiti, najavljuju prognostičari

U petak će u unutrašnjosti biti pretežno sunčano i suho, a manja naoblaka očekuje se tek krajem dana. Jutarnje temperature zraka kretat će se između 12 i 17 °C, a najviše dnevne od 23 °C na krajnjem zapadu do 29 °C na istoku.

Na Jadranu će se u petak nastaviti kasno ljetno vrijeme. Bit će pretežno vedro. U noći će puhati slaba bura, a tijekom dana umjeren vjetar zapadnih smjerova. Jutarnje temperature bit će između 18 i 22 °C, a najviše dnevne od 28 do 32 °C.

U subotu će u unutrašnjosti biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Zapuhat će slab jugoistočnjak. Jutarnje temperature kretat će se od 12 °C u Gorskom kotaru do 18 °C u Slavoniji, a najviše dnevne od 26 pa do 30 °C na istoku.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno sunčano; na sjevernom dijelu uz promjenjivu naoblaku, ali suho. Noću će puhati slaba bura, a danju slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature bit će između 19 i 23 °C, a najviše dnevne od 27 do 32 °C.

U nedjelju nam sa zapada stiže poremećaj koji bi se prvo mogao osjetiti na krajnjem zapadu zemlje. Već od jutra na zapadu će biti oblačnije pa će još prijepodne početi kiša, pljuskovi i grmljavina. Do kraja dana kiša i naoblačenje zahvatit će sve dijelove Hrvatske osim krajnjeg juga i istoka Slavonije. Na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i na sjeverozapadu zemlje navečer su mogući i obilniji grmljavinski pljuskovi, pa i nevrijeme. Jutarnje temperature kretat će se od 12 do 18 °C, a na Jadranu od 20 do 24 °C. Malo svježije bit će na zapadu zemlje i u Istri, dok će u Dalmaciji, a osobito u Slavoniji, temperature prelaziti 30, možda i 32 °C. Međutim, navečer, a osobito u noći na ponedjeljak, sa sjeverozapada nam dolazi osjetnije zahlađenje. Na Jadranu će tijekom nedjelje zapuhati jugo i južni vjetar koji će jačati prema večeri. Navečer na sjevernom Jadranu može biti i jačih udara lebića.

Tijekom ponedjeljka ciklona će s frontalnim sustavom prelaziti izravno preko Hrvatske, što znači da će ponedjeljak označiti definitivan kraj vrućina. U cijeloj zemlji bit će umjereno do znatno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno će biti obilnih oborina, pa i nevremena. Najobilnije oborine očekuju se u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, gdje bi mjestimično moglo pasti i preko 50 litara kiše po m2. Postoji mogućnost da u planinama iznad 1600 metara visine zaleprša i poneka pahulja snijega. Jutarnje i dnevne temperature neće se bitno razlikovati, a u nekim dijelovima Hrvatske bit će i 20 stupnjeva niže. To znači da će sredinom dana u Lici i Gorskom kotaru temperature biti od 5 do 10 °C, u unutrašnjosti od 11 do 18 °C, a na Jadranu od 15 na riječkom području do 25 °C na krajnjem jugu Dalmacije. U unutrašnjosti će zapuhati sjeverac i sjeverozapadnjak, dok će tijekom dana na Jadranu zapuhati bura koja će jačati prema večeri.

U utorak nam slijedi stabilizacija vremena, no još je moguće malo oborina na istoku Slavonije i jugu Dalmacije. Tijekom dana posvuda će biti dosta sunca, ali prohladno s pojačanim sjevercem u unutrašnjosti, a na Jadranu s burom i tramontanom koja će povremeno imati olujne udare. Jutra će biti najhladnija u tjednu - u Gorskom kotaru svega nekoliko stupnjeva iznad nule, u unutrašnjosti od 7 do 12 °C, a na Jadranu od 12 do 18 °C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 13 do 18 °C, a na Jadranu od 19 do 24 °C.

Dakle, nakon ovog prodora poremećaja vrućine se više neće vratiti, ali će ponovno biti dosta suhog vremena i sunca. Od srijede će biti manje vjetra. Temperature zraka će porasti, ali više neće dosezati ovotjedne razine, rekao je Rade Popadić, potpredsjednik udruge Crometeo

Zanimljivosti

16. rujna obilježava se Svjetski dan zaštite ozonskog omotača.

17. rujna 1977. godine zabilježen je najraniji snijeg na vrhu Medvednice - 18. rujna ujutro izmjereno ga je 6 cm.

18. rujna 1977. godine u Pargu, u Gorskom kotaru, izmjereno je 16 cm snijega.

19. rujna 1947. godine u New Orleansu u 'oku' uragana izmjeren je tlak zraka od 969 hPa.

20/21. rujna 1880. godine Zagreb je poharalo nevrijeme koje je izazvalo poplavu potoka Medveščaka.