NALAZI INSPEKCIJE

Obrat u Dugoj Resi - čista tekstilna industrija!

15.09.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Nakon što su ekološke udruge digle na noge Dugorešćane tvrdeći da je zrak u Dugoj Resi onečišćen plinovima nastalim zbog spaljivanja opasnog otpada u tvornici bivše Pamučne industrije u Dugoj Resi - dogodio se obrat. Posljednja mjerenja, koja je naložio Državni inspektorijat, pokazala su da je količina emitiranih dioksina i furana u ispustu kotla, gdje se oporabljuju rabljena ulja u energentske svrhe, 400 puta manja od zakonom dopuštene količine!

No usprkos tome, dugoreškoj tvornici i dalje se prijeti zatvaranjem, i to u sklopu predizborne kampanje u kojoj se ne razmišlja o (svim) posljedicama.


U T7 VIS-u, koji je u dugoreškoj tvornici spreman redovito vršiti mjerenja, iako zakon ne obavezuje na to, od početka su tvrdili da su čisti jer koriste rabljena ulja kao energent sukladno zakonu, a za proizvodnju energije služe se najmodernijom tehnologijom i po najvišim standardima EU-a.

'Upravo se takvim postupkom, u kojem se rabljeno ulje oporabljuje kao energent za proizvodnju, sprečava mogućnost onečišćenja, jer ulje ne završava izliveno u okoliš, već se koristi kao energija za proizvodnju. Ekološki, to je najprihvatljivije zbrinjavanje rabljenih ulja kojeg svaki vozač u Hrvatskoj prosječno proizvede 4 do 5 litara godišnje. Kada bi samo jedna litra takvog ulja završila u okolišu, umjesto u energetskoj oporabi, mogla bi zagaditi čak milijun litara vode', upozoravaju u T7 VIS-u, vlasniku dugoreške tvornice.

Insinuacije o zagađivanju zraka smatrali su, a sada za to imaju čvrst dokaz, ozbiljnim obmanjivanjem javnosti koje šteti tvrtki. No ostaje otvoreno pitanje tko onda truje Dugu Resu. Isto tako, još uvijek nije nađen odgovor na pitanje tko je u dugoreškoj tvornici, koja je nakon osam godina agonije i stečaja dobila vlasnika koji je u nju uložio 50 milijuna kuna te u sezoni zaposlio 200 ljudi, mjesecima, vrlo spretno, činio diverzije rezanjem kablova, pa čak i bacanjem vrijedne opreme i strojeva u Mrežnicu!

U traženju odgovora kome je stalo da se konačno pokrenuta proizvodnja zaustavi, tvornica zatvori, ljudi završe na cesti, a gradski proračun osiromaši, nametnula se mogućnost da tu politika itekako ima svoje prste. Naime, vlasnik tvornice je Davor Patafta, osumnjičen da je s donedavnim gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom oštetio gradski proračun za milijunski iznos. A upravo se na Pataftu obrušio čelnik narodnjaka Radimir Čačić na lokalnoj Radio Mrežnici, tvrdeći da mu je tekstilna proizvodnja paravan za biznis s opasnim otpadom!

Međutim, umjesto da se smiri nakon posljednjih nalaza, varaždinska politička i predizborna utakmica, koja se dijelom preselila u Dugu Resu, ovih se dana dodatno zaoštrila. Naime, SDP-ov dvojac Nenad Stazić i Milanka Opačić tijekom druženja s potencijalnim glasačima u Dugoj Resi obećali su da će, čim dođu na vlast, trajno zabraniti spaljivanje - opasnih tvari u Dugoj Resi!?

Naravno da su građani s pravom zabrinuti za zdravlje i okoliš te se pitaju tko ih, kada i čime truje. No jednaka su prijetnja i paušalne i neodgovorne izjave političara, koji o ozbiljnim temama govore bez dokaza, bez rezultata relevantnih mjerenja i to koriste u predizborne svrhe. Naime, ako se u Dugoj Resi ulje tretira kao gorivo po europskim standardima, kao što potvrđuju mjerenja, zar nisu svjesni da se bez osnove mogu u pitanje dovesti radna mjesta? Štoviše, ukoliko se otpadna ulja prve i druge kategorije ne bi oporabljala kao energent – zar ne bi postala prijetnja okolišu?