PROGRAM KUKURIKU KOALICIJE

21 točka za izlazak iz krize

15.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon mjeseci, a, neki će reći, i godina tišine, Kukuriku koalicija danas napokon predstavlja svoju viziju zemlje i onoga što treba mijenjati. Savez za promjene (SDP, HNS, IDS i HSU) predstavlja svoj predizborni program u 21 točki. Danas će tek ukratko ponuditi građanima svoja rješenja za bolje sutra, a detaljni program obrazlagat će naknadno, i to u otvorenom dijalogu s građanima

Kukuriku koalicija danas u 11 sati u Tvornici kulture predstavlja glavne naglaske svog predizbornog programa koji su pisali ključni ljudi stranaka. Predstavit će ga šef SDP-a Zoran Milanović, šef HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić, i HSU-a Silvano Hrelja

Kako doznajemo u SDP-u, danas će javnost biti upoznata s osnovnim smjernicama programa, detalji svake od 21 točke razrađivat će se tijekom predstojeće kampanje u direktnoj komunikaciji s građanima.

U prijevodu, Kukuriku koalicija detaljan program tek izrađuje. Jedna od ideja je ta da u razradi programa pomognu građani svojim prijedlozima i mišljenjima. Kako su nam rekli u SDP-u, građani će na predizbornim skupovima, ali i na Facebooku, Twitteru i drugi društvenim mrežama, u javnim raspravama komentirati prijedloge 'kukurikavaca' za izlazak iz krize, postavljati im pitanja i možda čak predlagati svoja rješenja.

'U toj 21 politici ima barem 30-ak potpuno novih i zanimljivih ideja i drukčijih pristupa. O tome će se danas samo djelomično govoriti – a glavna kampanja zamišljena je kao interaktivna kampanja i uvod u otvorenu vlast', rekla je HNS-ovka Vesna Pusić i objasnila da je njihova glavna ideja da način vođenja kampanje i komuniciranja s građanima bude i uvod u način komuniciranja buduće Vlade s građanima (naravno, ako oni osvoje vlast). 'Ljudima je dosta slušanja tko je ili tko nije nosio torbe iz nekog crnog fonda', kazala je Pusić.

Ističe da cijeli program ima 68 stranica: 'Ja mislim da bi svaka od 21 politike trebala imati barem po 68 stranica i mi na tome već radimo. Naime, program koji predstavljamo ne može biti detaljan kao program jedne Vlade, ali važno je biti spreman na nepredvidive događaje. Ovim programom ćemo pokazati da smo spremni. Opasno je ako se ne pripremite, a dobijete vlast!'

Građane, naravno, ne zanimaju parole nego konkretni potezi, pa smo tako pitali Pusić bi li se ona upustila u reviziju ugovora sa Svetom Stolicom, posebno nakon posljednjih događaja oko samostana Dajla i vječnih pitanja vjeronauka u školama te plaćanja svećenika iz proračuna. - 'To je pitanje koje sasvim sigurno treba razmotriti, ali prije revizije treba dobro promisliti i napraviti jedan jasan i razumljiv sustav', rekla je Pusić ne želeći ipak precizirati svoje mišljenje.

Što se tiče ideje uvođenja poreza bogatašima po uzoru na Francusku, Pusić kaže će Kukuriku koalicija definitivno napraviti jednu vrstu porezne reforme (ako osvoji vlast), ali upozorava da im 'nije cilj uzimati nego naći način kako svima dati'. 'Kod nas je problem to što rapidno tonemo u siromaštvo i zato moramo otvoriti prostor poduzetnicima da mogu raditi i otvarati nova radna mjesta', kazala je Pusić i obećala da njihova koalicija građanima sigurno nikada neće uvesti harač.

Politički analitičar Višeslav Raos kaže kako je predizborni program od 68 stranica zapravo vrlo detaljan i da se iz njega može dobiti dobar uvid u kojem smjeru će ići politika Kukuriku koalicije.

'Dobro je da imaju napisan program da ga građani mogu vidjeti i bilo bi dobro da sve stranke tako prezentiraju svoje programe', rekao je Raos koji, primjerice, očekuje da mu svaka stranka otkrije svoj stav o porezu na imovinu, da se češće sučeljavaju i da imaju dokumente na temelju kojih se građani mogu odlučiti za koga glasati.

Što se tiče otvorenog dijaloga s građanima, Raos podsjeća na neuspješne primjere javnih rasprava u praksi, ali kaže da ipak valja pokušati otvoriti neke debate s građanima. Ako se iz rasprava ne rode nove genijalne ideje, stranka će organizacijom takvih događaja barem moći privući određeni broj birača - smatra Raos.

Hoće li korupcijskim aferama pogođeni HDZ ponuditi nešto više od trenutnog Programa gospodarskog oporavka (čijim se, ne baš vidljivim rezultatima, premijerka hvali na početku svake sjednice Vlade), vidjet ćemo u subotu na izvještajnom saboru HDZ-a u zagrebačkoj Areni.